Urmarim cu stupoare cresterea exponentiala a preturilor apartamentelor de la bloc, ale caselor si terenurilor. Cresteri de peste 25-30% in numai un an, fapt care a determinat o escaladare a ofertelor, sfidand astfel piete imobiliare asezate si serioase din tarile occidentale dezvoltate. Astfel, o garsoniera pe-aici, prin Romania, a ajuns sa coste cat una de prin Franta sau Germania. Un apartament in Bucure_ti, intr-un bloc ceausist se vinde la pretul unei case de pe lang_ Stuttgart, iar metrul patrat de teren viran se negociaza la peste 100 de euro. Aceasta este Romania imobiliara a momentului, poate singura tara din UE in care aceast_ piata a ramas salbatica, nereglementata, la mana unor samsari de terenuri si case, gata sa-si inghita concurenta.
Pe langa preturile de neconceput uneori, lipsa unei piete reglementate a generat modalitati specifice de a face business-uri cu case si terenuri. La noi se practic_ comisionul dublu, perceput atat de la vanzator, cat si de la cumparator, iar ofertele particularilor sunt vanate de prin ziarele de anunturi si sunt reofertate, fara ca vanzatorul particular sa fie instiintat ca proprietatea lui este comercializat_ de zeci de agentii. Nici proprietarii nu sunt mai corec_i. Aproape suta la suta din tranzactii constituie evaziuni fiscale, nici cumparatorul si nici vanzatorul nefiind interesati sa declare pretul de vanzare, pentru a pacali impozitele, destul de mari cei drept.
Iar toate acestea se intampla din lipsa unor reglementari specifice, a unor legi si norme care sa echilibreze piata imobiliara romaneasca, ce s-a dezvoltat singura, fara modele experimentate de ani buni in tarile civilizate ale lumii. Ca si in alte domenii, trebuie sa intelegem ca, si in acest sector vital pentru o economie in dezvoltare, trebuie sa apelam la modele rodate prin Occident. Trebuie sa adaptam aceste modele la conditiile si specificitatea tarii noastre si sa dezvoltam o piata imobiliara echilibrata, cu un mediu concurential corect, care sa reprezinte atat pe clienti, vanzatori si cumparatori, cat si pe cei care intermediaza aceste tranzactii.