Ehei, si au venit si sarbatorile... E drept, nu chiar Craciunul, ci doar Serbarile Galatiului, dar tot e bine. Mai mult pentru reprezentantii galatenilor decat pentru locuitorii de rand, dar in principiu e bine. E frig si bine, mai ales in scoli (unde e mai mult frig decat bine), e imbulzeala si bine (pentru hotii de buzunare care bantuie prin Mazepa), e miros de sarbatori si e bine (pentru pensionarii care se vor multumi doar cu mirosul bucatelor de Craciun), e lumina pe strazi si e bine (pentru ca vezi cine te ataca pentru a-ti lua banii care ti-au ramas dupa ce ai platit intretinerea). Pe scurt, e bine.

Si totusi... Parca lipseste ceva, cateva mici amanunte care te faceau de fiecare data sa rasufli adanc si sa spui: "Uite, au venit sarbatorile!". E insa greu sa-ti dai seama ce anume lipseste, ce e diferit in acest an fata de vremurile trecute. Parca in aer pluteste o stare de melancolie, de "lasa-ma-sa-te-las". Oamenii se poarta de parca s-au saturat de festivitati (ori de festivism...), de sarbatoarea-cu-orice-motiv. S-au saturat probabil de atatea artificii aruncate spre cer, de atatea pocnete ale dopurilor de la sampanie, de atatea discursuri care elogiau sarbatoarea.

Lumea asteapta altceva, un altceva fara chip, fara forma, dar total schimbat fata de ceea ce este. Ce ar trebui sa arate acel altceva, cum ar trebui sa ne faca sa ne simtim, e greu de zis. Si e greu pentru ca multi inca nu stiu ce asteapta, indiferent de la cine sau de la ce.

Pana una-alta, ne multumim sa iesim din case ca in fiecare zi, sa inspiram aerul de sarbatoare care bantuie prin oras si sa ne plimbam, cand avem timp si ne revine cheful, prin Mazepa, pe Brailei, pe Faleza sau aiurea. Mai vedem cateva tarabe unde se vand linguri de lemn si strachini pictate "de Horezu", facute cu certitudine in satele din jurul Galatiului, linguri de lemn care amintesc de cele din Bucovina, dar care au venit din padurile Focsaniului, guzle si titere care arata mai degraba a bostani mutanti decat a instrumente muzicale. Printre ele, vanzatorii de vin fiert, mititei si kurtoskalacs se chinuie sa atraga clienti, micii comercianti tuciurii de petarde te imbie cu cate o pocnitoare cam jumulita, iar sutii asteapta cu rabdare duhovniceasca sa le pice in plasa vreun ins mai neatent. Ce mai, atmosfera de sarbatoare...