Prima certitudine a alegerilor din 2004 si pe care nimeni nu putea s-o conteste inca inainte de primul gong al competitiei este ca finalul acestui an electoral incheie si perioada prezidentiala a lui Ion Iliescu. De aici, aprecierile incep sa difere. Unii sustin ca, dupa ce actualul sef al statului va parasi Palatul Cotroceni, epoca Ion Iliescu se va incheia. Pentru altii insa, viitorul/fostul lider al principalei formatiuni politice din Romania postdecembrista va continua sa fie cel mai influent om politic al tarii.
Din cei 15 ani de regim democratic de dupa decembrie 1989, Ion Iliescu a exercitat Presedintia aproximativ un deceniu. Cei patru ani ai mandatului Emil Constantinescu au insemnat mai degraba o Presedintie gresita si principalul ei merit ar fi ca a demonstrat ca si in Romania se poate face o schimbare a puterii prin vot democratic. Situand la locul ei aceasta acolada, in care Ion Iliescu si partidul sau au actionat ca o Opozitie in buna masura constructiva, este inerent sa legam tot ce s-a facut bine sau rau in aceasta tara in perioada de tranzitie de numele lui Ion Iliescu. Chiar daca tara are un regim semiprezidential, chiar daca institutiile statului, dar si societatea civila nu sunt inca niste ingeri ai democratiei si ca atare nu-i respecta cu sfintenie legile.
Principala judecata de constatare asupra perioadei in care Ion Iliescu s-a aflat la Cotroceni este ca sub Presedintia lui s-a asigurat stabilitatea tarii. Stabilitate in bine, dar ea putand fi interpretata, pe unele sectoare, si ca stagnare, taraganare, tatonare. Oricum, societatea romaneasca a putut depasi momentele critice prin care a trecut fara infarcturi severe ale democratiei.
Ce va urma? In demnitatea de lider al PSD, Ion Iliescu se va elibera de rigorile impuse de functia de sef al statului si va redeveni om politic. Posibilitatile sale de actiune directa vor fi mult mai extinse. De altfel, nici nu a ascuns acest lucru, ba chiar l-a exprimat explicit in ultimele saptamani. In viitorul apropiat, va avea un rol decisiv in constituirea unei majoritati parlamentare stabile, pe armatura partidului sau. Fiind vorba de un echilibru de forte sensibil egal in Camerele legiuitoare, misiunea sa nu va fi usoara. In compensatie insa, de cuvantul lui va trebui sa se tina seama mult mai mult decat daca viitoarea formula guvernamentala ar fi fost mai lesne de alcatuit.
In perspectiva, viitorul lider al PSD va avea si alte doua mari obiective, intr-un fel legate. Sa declanseze, in sfarsit, o ofensiva concreta si cu rezultate impotriva coruptiei si sa faca din PSD un partid modern, coerent, eficient, dar mai ales eliberat de stigmatul coruptiei care i s-a aplicat pe sigla.
Aflat la o varsta cand s-ar putea reconforta intr-un fotoliu de senator si la capatul unei activitati pe cat de responsabila, pe atat de solicitanta, Ion Iliescu prefera sa reintre in arena politicii ca un protagonist de prim-plan. Perioada Iliescu la Cotroceni s-a incheiat, perioada Iliescu inca nu.