Dintre toate comorile pe care le poate detine un stat, viata cetatenilor lui este pentru noi cea mai valoroasa.
I.V. Stalin
 
Ce induiosatoare sunt cuvintele acestui mare om, care a asasinat din dragoste 20 de milioane de concetateni, numai pentru a-i feri de eventualele boli sau de neputintele batranetii. Aceste cuvinte, emanate dupa 1989 impreuna cu multi discipoli ai invataturii staliniste, n-au fost utilizate pentru justificarea unor crime. Ele si-au pierdut ipocrizia caci unii dintre noi am devenit comori, iar altii au strans comori. Incercarile de a justifica obtinerea de catre unii a unor comori fabuloase s-au oprit la portile tribunalelor. Se pare insa ca astazi, aceste incercari timide de a afla niste adevaruri incep sa se manifeste cu mai putina timiditate; poate si datorita faptului ca s-au strans prea multe cazuri.
Sa luam de pilda cazul familiei Nastase, careia i se atribuie acte grave de coruptie. Este foarte posibil ca nu toate faptele continute in rechizitoriu sa fie reale; dupa cum este la fel de posibil ca nu toate sa fie mentionate. Dar si numai jumatate dintre ele daca ar fi reale, tot este foarte grav. Evident, noi nu plecam de la premisa ca familia Nastase este vinovata; justitia este singura care are dreptul si obligatia s-o faca. Va fi foarte dificil si delicat, caci este vorba de judecarea unui fost prim-ministru si amprentele puterii sale de altadata se sterg cu greu.
Domnul Nastase si-a ales o aparare putin inspirata. In primul rand acuza justitia ca este sub comanda politica; dar asa cum cere si dansul, si pe buna dreptate, acuzatia trebuie sustinuta cu probe. Cine sunt magistratii corupti? Cum acestia sunt, in mare masura, aceiasi ca in timpul guvernarii sale, inseamna ca ii cunoaste. Ce masuri a luat atunci impotriva lor?
Apoi, domnul Nastase afirma ca este victima unui complot politic, a unei inscenari regizate de Basescu si Macovei; sintagma aceasta a devenit banala, fiind utilizata de toti cei care ajung la DNA. Si aici ar trebui prezentate dovezi. Era cumva matusa Tamara Monica Macovei deghizata? A cumparat Basescu cand a fost in China un cal in marime naturala pe care l-a ascuns in buzunar? Sau ce este in realitate?
Mai spune domnul Nastase ca este o victima si ca va fi transformat in martir, cainat si adulat de toata lumea. Dar se insala in privinta simpatiei de care s-ar bucura. Aroganta sa, asa-zisele "glumite" au determinat o reactie exact contrarie. Si cred ca a inceput sa-si dea seama ca oamenii de langa el simulau prietenia pentru obtinerea unor privilegii. Multi l-au parasit; sau il vor parasi. Va spun sincer, nu doresc neaparat ca familia Nastase sa fie pedepsita; dar doresc un proces curat si o sentinta dreapta. Va putea tribunalul sa judece pe cetateanul Nastase si nu pe fostul prim-ministru? E cea mai mare provocare adresata justitiei pana acum... L-am vazut de curand la televizor. Era speriat ca un mistret in fata pustii. Ochii priveau intr-o parte, cu teama aceea indescriptibila a unei fiare incoltite.