In al sau fals tratat de vanatoare, Al. Odobescu ironizeaza pretinsul patriotism dupa care "muscalii trebuie priviti in general ca inamici si rauvoitori ai nationalitatii noastre". Cu cuvintele adaptarii, azi aflam acelasi lucru despre securisti si informatori care, mai mult, au fost patrioti. Eu, cu mintea mea cea proasta, credeam ca patrioti au fost cei care au luptat in munti, care au murit in inchisori sau la Canal. Dar se pare ca m-am inselat. Lucru atestat si de aceasta presupusa deconspirare. Care va sacrifica niste maruntei, pe cand cei "mari" vor ramane mari. Ca si in esuata lupta impotriva coruptiei. Cei mari sunt tari; mult mai tari ca noi. Lucru normal, caci au in spate o atat de vasta experienta ruso-romana. Ca exemplu, faptul ca Mona Musca a fost prima deconspirata este o capodopera. De acum, chiar daca va fi vorba de oameni curati, replica va fi invariabila: "asa ati spus si de Mona Musca".
Mai intai s-au speculat cu maiestrie vanitatile omenesti; ca de pilda, frustrarea unui fost presedinte, care incearca sa invioreze cenusiul mandatului sau, atacand pe altii. Apoi orgoliul unui tanar sef de partid microscopic, care, in lipsa unui program inteligent si constructiv, arunca pe piata acuzatii pe care insa nu prea reuseste sa le argumenteze. Se utilizeaza cu pricepere latura negativa a caracterului unor oameni, care simt o adevarata placere sa faca rau altora. Ati vazut pe la TV ca multe note informative contineau mizerii, referiri la viata particulara si nu actiuni politice. Ca in bancul acela vechi: "Tovarasul colonel, vecinul meu Popescu mananca". "Si ce-i cu asta?". "Da, dar mananca zilnic". "Asta e cu adevarat grav!".
Va mai aduceti aminte de Piata Universitatii, cand vajnicele gospodine strigau "veniti la mine la bloc caci am un penetist pe aceeasi scara!".
Exista mai multe semnale ca lucrurile se vor termina "pe romaneste". Mai intai ca PSD se erijeaza in aparatorul deconspirarii, avand drept corifei pe doi fii de generali; asta inseamna ca dosarele au fost deja "aranjate" si ca exista suficienti oameni de-ai lor pusi acolo unde trebuie. Mai mult, PSD doreste alegeri anticipate; cu un presedinte si un prim precum cei anteriori, lucrurile se vor aranja total. Mai ales ca Vacaroiu n-a avut timp de deconspirare, fiind ocupat cu lucruri mult mai serioase, ca de pilda administrarea unei parti a averii lui SOV.
Un lucru care ma intriga este coalizarea tuturor fortelor politice impotriva lui Basescu. Nu-l apar si nici nu-l atac. Dar nu mi se pare atat de tampit sa sustina o campanie din care, daca si el e vinovat, va iesi total compromis. Psihologic vorbind insa, nu ataci si nu incerci sa compromiti decat persoane care prezinta in mod real un pericol; asta ar putea fi un argument pentru acordarea unui anumit credit lui Basescu.
Dar nu cred intr-o izbanda a adevarului, macar partiala. Ca sa schimbam putin registrul, imi amintesc de "informatorii" din Egipt, de acum sapte milenii. Printre ei se aflau "arpedonatii", "intinzatorii de franghii" in traducere libera. Dupa cum se stie, inundatiile anuale ale Nilului aduceau foloase felahilor, fertilizand pamantul. (La noi, inundatiile aduc foloase escrocilor, care, cu banii destinati constructiilor de diguri, si-au construit vile; apropo, ati auzit cumva de pedepsirea lor?) Dupa fiecare inundatie, hotarele ogoarelor trebuia redefinite. Asta o faceau arpedonatii, care informau cat pamant are fiecare. Iar scribii intocmeau note informative, consfintite pe papirusuri. A fost greu in epoca moderna sa se inteleaga continutul acestor papirusuri. Un caz celebru a fost acela al papirusului redactat de scribul Ahmes. Mai bine de un sfert de veac, mari savanti s-au straduit sa descifreze ultima pagina a papirusului, acoperita de semne ciudate. Pana la urma s-a constatat ca pe ultima pagina scribul isi stergea pana, cand era prea plina de tus; aceasta era semnificatia ciudatelor semne.
Tare mi-e teama ca, din informarile din arhiva Securitatii, vor ajunge doar acelea care contin stersaturi. In lipsa unei legislatii precise si clare, cu un organism de cercetare uneori prea zgomotos si mai ales politizat, ceea ce va permite trocuri, actiunea aceasta, asteptata de mult, va esua. Aceasta tocmai ca ar fi in folosul celor multi, umili si dominati tot de cei care ne-au dominat de aproape un secol.
Stimati cititori, nu vreau sa abuzez de rabdarea dumneavoastra, dar vreau sa va pun o singura intrebare: cati dintre cei care au stat 15 ani in puscarii sau la Canal au reusit sa ajunga in cinci-sase ani multimiliardari?