Deconspirarea este o activitate veche de cand lumea. Prima deconspirare apartine lui Dumnezeu, care l-a chemat pe Adam, aflat la o bere cu suporterii echipei Steaua, si i-a spus: "Adame, fii atent, Eva este informatoare. A semnat un angajament cu 'ala'". (Angajamentul a fost redactat pe o foaie de vita, caci pe atunci nu exista hartie. Cel putin asa mi-a spus o persoana importanta, care vorbeste zilnic pe mobil cu Cel de Sus, avand tarif privilegiat).
Misterul angajamentului Evei de abia acum a fost dezlegat; a fost pedepsita si trimisa la munca de jos. Nu se stie insa precis cine e "ala" si cine e "celalalt" care a dirijat deconspirarea. Un parlamentar care poarta o cagula neagra pe cap (idee excelenta, caci astfel se poate constata ca are cap) a emis o teorie interesanta. A descoperit in Biblie un text din care reiese ca "celalalt", adica diavolul, este Basescu. Cornitele au devenit vizibile dupa ce si-a taiat mesa. Asa ca l-au prins cu musca pe chelie. Lucru dovedit si de multi ziaristi, cu argumente solide, ca de pilda "se stie ca", "daca e asa cum se aude", "aflam din surse sigure care isi pastreaza anonimatul", "avem dovezi concrete, dar nu le aratam" etc.
Tot la munca de jos a fost trimis si Carol Sebastian, care, inainte de Revolutie, l-a hartuit pe Adrian Nastase deoarece socrul sau a fost in PNT. Agentul Carol, in urmarirea sa operativa, a incalcat multe drepturi ale omului si chiar ale femeii, ceea ce a dus la confiscarea imobilului din strada Zambaccian. Basescu a incercat sa repare aceasta nedreptate, solicitand DNA sa ia masurile necesare.
Fara indoiala, amandoi au gresit grav; dar a fi considerati ca unicii si inversunatii dusmani ai poporului este un lucru la fel de grav ca acela de a fi absolviti de orice responsabilitate. Dar acelasi tratament ar trebui aplicat tuturor celor aflati in aceasta situatie. Securistii aflati prin parlament sau guvern sunt bine mersi, dau interviuri si afirma ca ei sunt patrioti fiindca n-au facut altceva decat sa slujeasca tara. Care tara? Eu nu-mi amintesc ca romanii sa fi fost consultati la Yalta cum ar vrea sa fie tara lor. Si nici nu accept ca un partid cu vreo mie de membri, importati si din URSS, a castigat corect primele alegeri "democratice". Pe vremea aceea cum au slujit tara? La Canal, la Sighet? Si apoi, teroarea aceea surda, continua, care, chiar daca n-a determinat multe victime, a avut ca efect transformarea romanilor intr-un popor de plastilina, a fost in slujba tarii? Securitatea a slujit partidul, nomenclatura si dictatura. Nu vrea nimeni razbunare, nu vrem sa procedam asa cum ati procedat voi. Vrem doar sa intelegeti ca vremea voastra a trecut si sa va retrageti, caci aveti, slava Domnului, din ce trai. Stiu ca nu e corect ca anatema sa fie aruncata asupra tuturor in mod egal; dar altfel nu se poate. Daca am lua fiecare caz in parte ne-ar trebui mult timp; si nu mai avem timp.
Desecretizarea dosarelor sperie pe multi; si e normal sa fie asa. Se vor afla multe lucruri, speram, care sa lamureasca modul cum s-a reusit, intr-un singur deceniu, sa se saraceasca tara in halul acesta. De aceea exista o activitate surda de a compromite aceasta actiune, si asa cu multe lipsuri organizatorice si de natura umana. O cale perfida este supraaglomerarea comisiei cu un numar sufocant de dosare; fiind foarte multe, sansa ca unii sa nu intre la rand creste. Daca se incearca o selectie, de altfel naturala, de a incepe cu organismele puterii, imediat se opineaza ca este vorba de o manevra politica. Vinovat, invariabil, de tot si de toate este Basescu, initiatorul efectiv al accelerarii acestei actiuni. Basescu poarta o mare parte de vina deoarece prin comportamentul sau prea direct n-a reusit sa capteze simpatia presei si intelegerea unor oameni politici, cu care ar fi trebuit sa colaboreze, indiferent de simpatii sau antipatii. De aceea, realizarile, nu multe, dar majore, sunt trecute cu vederea. Acuzatia ca si el a colaborat cu Securitatea poate fi la fel de bine adevarata sau falsa. In ambele cazuri va iesi bine: daca e adevarata, se va afla si va fi privit ca un patriot caci, desi stia ca se expune la consecinte grave, a preferat sa puna interesul national inaintea celui personal. Iar daca nu se va dovedi nimic iarasi va fi bine. In orice caz, are Basescu multe defecte, dar nu e atat de prost sa se expuna unui risc atat de mare in mod inutil. Si chiar daca n-a reusit sa faca pana acum ceea ce a promis, antipatia profunda cu care este inconjurat de o anumita parte a presei si a clasei politice denota si un sentiment de incomoditate; care uneori s-ar putea transforma si in teama. De remarcat totusi ca-n ultimii doi ani marile acte de coruptie s-au rarit; am ramas cu cele mostenite. Iar Patriciu se-ndreapta acolo unde ii este locul. Accentuez, nu-l laud pe Basescu, ci incerc sa inteleg niste lucruri; poate partial corect.
Dar peste toti si peste toate, o singura persoana n-a fost acuzata pana acum de relatii cu Securitatea: Ion Iliescu. Astept sa-i creasca aripi, ca sa semene total cu un heruvim neprihanit.
Faptul ca Iliescu se opune desecretizarii, actiune pe care, ca un mare democrat ce este, o considera antidemocratica, este cel mai solid argument ca aceasta actiune trebuie dusa pana la capat, asa cum spunea cineva, dar nu-mi amintesc cine.
Pana la capatul tunelului, probabil; unde ne asteapta Luminita. Sau, in caz de deraiere, Bombo presedinte. Caci purtatorul de cuvant al PSD a marturisit ca vor sa vina la putere, fiindca bogatiile tarii prea s-au bipolarizat. Cu alte cuvinte, vor sa ia si ce a mai ramas. Pentru polul social-democrat.