Mijlocul verii coincide cu sarbatoarea inchinata Sfantului Proroc Ilie. El tuna si fulgera sau deschide si inchide cerurile pentru a revarsa ori opri ploile. In popor se spune ca trasnetele pe care le arunca asupra caselor, pomilor, vitelor si chiar asupra oamenilor sunt menite a alunga dracii care si-au gasit lacas in toate astea. Mania Prorocului este indreptata deci impotriva raului din om si din toate obiectele cu care are acesta contact. Ea nu se opreste decat atunci cand dracii au fost alungati sau ucisi.
Primul discurs al presedintelui Traian Basescu in fata Parlamentului, dupa cel de investire, aduce aminte de scenariul in care rolul principal il joaca Sfantul Proroc Ilie. Basescu a criticat fara nici un fel de menajament cea mai mare parte din activitatea Guvernului Tariceanu. Sagetile pe care le-a aruncat direct inspre premier i-au facut pe unii dintre noi sa creada ca divortul dintre cei doi s-a petrecut in fapt si nu mai trebuie decat ca ei sa mearga la tribunal pentru a-l oficializa. Multi asteapta acum o motiune de cenzura, cu credinta ca aceasta va consfinti caderea Cabinetului Tariceanu.
Amploarea care se da unui asa-zis conflict intre palate este exagerata. Retorica aprinsa a lui Basescu s-a indreptat, ca si in cazul Prorocului Ilie, impotriva raului. Al raului care ar putea submina eforturile in directia integrarii.
Glasul presedintelui a fost mai ridicat pentru a putea fi auzit pana la Bruxelles si Strasbourg. Autoritatea vocii prezidentiale va ajuta oficialii europeani sa inteleaga ca este cineva aici care vegheaza ca romanii sa nu se lase pe tanjala in indeplinirea angajamentelor si ii va convinge ca meritam sa intram in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Pe de alta parte, este in firea lucrurilor de pe malurile Dambovitei ca seful statului sa se comporte paternalist si, din cand in cand, sa dea cate o scatoalca, fie ea si verbala, fiilor neascultatori.
Este posibil ca nemultumirile lui Basescu sa fie cat se poate de reale. Dar nu cred ca s-a simtit prea bine cand a fost aplaudat la scena deschisa de Opozitie in momentele cand critica pe unii dintre ministri. Cum, la fel, este greu de acceptat ca relatia incordata a presedintelui cu premierul l-ar putea determina pe cel dintai sa doreasca din rasputeri caderea Guvernului. Din acest punct de vedere, ar fi o greseala din partea premierului Tariceanu sa raspunda criticilor prezidentiale cu incapatanare, raceala sau aroganta.