Ministerul Justitiei nu conteneste sa ne uimeasca cu tot soiul de proiecte abracadabrante, care dau bine la imagine, dar nu spun nimic. Un asemenea specimen de idee a scapat cu fuga din Ministerul Justitiei si s-a transformat in "Caravana Anticoruptie", ce are ca scop "sensibilizarea opiniei publice asupra fenomenului de coruptie, cresterea gradului de constientizare asupra amenintarilor reprezentate de orice forma de coruptie prezenta in societatea romaneasca, promovarea instrumentelor de combatere a acestui flagel si incurajarea grupurilor tinta pentru a actiona impotriva unor astfel de acte reprobabile si a le respinge cu fermitate".

Ei, asta cu respingerea cu fermitate a unor asemenea acte reprobabile m-a dat gata. Si asta numai daca ma gandesc la grupul tinta caruia i se adreseaza proiectul: categoriile profesionale din sectorul public. Adica exact baietii care se ocupa cu incasarea spagii zi de zi. Sigur, nu e cazul sa generalizam, dar... sa fim seriosi. In orice institutie publica ai intra, trebuie sa dai ceva doar ca sa fii bagat in seama. Desigur, poti alege oricand sa nu o faci, asa cum sugereaza initiatorii campaniei amintite, dar iti vei rezolva problema la Pastile cailor. Bani irositi de pomana si nu vorbim de cativa zeci de mii de euro, ci de 1, 7 milioane de euro pe care Uniunea Europeana ii va baga in iditionia asta, cand se puteau face atatea alte lucruri cu ei.

De pilda, nemtii nu s-au apucat ca noi sa lipeasca afise pentru persoane retardate mintal prin primarii, prin care contribuabilii erau indemnati sa nu mai dea spaga pentru a obtine un act, pentru ca la un metru mai incolo sa i se strecoare functionarului plicul prin geam. Oamenii au cumparat un soi de automate, unde iti tastezi problema iar aparatul iti spune ce trebuie sa faci si cat ai de platit. Partea frumoasa acum vine. Banii se platesc tot la automatele cu pricina, deci fara nici un contact cu functionarii din Primarie, adica fara dureri de cap si binecunoscuta spaga. La noi totul trebuie facut pe ocolite, cu afise si discursuri trambitate pe la tot soiul de simpozioane, care nu intereseaza pe nimeni. Si, mai nou, cu caravane anticoruptie, ce bat tara in lung si in lat doar pentru a plati diurnele unor functionarasi pe care ii bate musca prin birouri in restul timpului. In loc sa ne arate cum e cu "pasapoartele anticoruptie", ce se constituie in laitmotivul acestei caravane, mai bine ne faceau rost de niste pasapoarte antiprostie, care sa ne asigure trecere libera cand e sa ne lovim de alte asemenea idei neputincioase.