Ciudate legi mai are si tara noastra! Se zice ca, daca cineva depune o plangere despre altcineva, la una dintre institutiile statului abilitate sa faca cercetari, respectiva institutie - DNA, Parchet, sau altele ca ele - este obligata sa ia in seama respectiva para. Exista chiar si numere gratuite de telefoane la care poti face plangerea si unde cineva trebuie sa te ia in seama. Cu alte cuvinte, daca ma cert sau ma injur cu vecinul, el se poate duce la o astfel de institutie sa ma dea in gat "ca fur, si d-aia mi-am luat masina noua", spre exemplu. Iar institutia cu pricina trebuie sa-l ia in seama. Pai, asta-i justitie? Sa ia in seama toate plangerile unor bezmetici care vor sa faca rau altora?
Mai mult, acest obicei sta la baza rafuielilor politice, a celor din lumea interlopa si chiar din zona Serviciilor secrete. Esti, nu esti vinovat, poti fi "denuntat", si incepe o cercetare, care chiar poate scoate la iveala unele nereguli din viata fiecaruia. Pai, nu se cam incalca drepturile omului? Cu ce drept este luata in seama o plangere care nu are documente sa dovedeasca o neregula? Cum, asa, pur si simplu, zic de un coleg sau de un sef, sau de un om politic ca a furat, ca a deturnat, ca este corupt, iar o institutie abilitata incepe sa "se ocupe de el"? Foarte ciudate legi are tara asta!
Aaa, pot fi si plangeri benefice pentru societate. Cum ar fi cele la Fisc. Ar fi chiar bine ca, dupa modelul german, fiecare cetatean sa vegheze asupra unei societati corecte. Sa sesizam ca vecinul nostru, pe care-l stim fara serviciu, si-a luat ultimul racnet de jeep sau isi decoreaza casa cu mobila din Italia, in timp ce nevasta-sa e doar florareasa sau casnica. In cazul asta chiar merita sesizat Fiscul, pentru ca sigur nu sunt platite darile la stat si noi toti ceilalti suferim de pe urma evaziunii respectivului.
Dar ca plangerea sa devina elementul de baza al unor investigatii, sa fie utilizata in lupta politica si in lumea afacerilor este un lucru extrem de grav si nu arata decat faptul ca mai avem drum lung pana sa intelegem ce este si cu ce se mananca democratia.