In trenurile "de moda veche", sub maneta semnalului de alarma (de care orice calator poate sa traga in caz de urgenta), exista un anunt care trebuie sa-i puna pe ganduri pe cei care ar putea abuza de respectiva maneta. Motivul atentionarii cu pricina, conform careia "orice abuz va fi pedepsit", are rolul de a-i speria, pe cat posibil, pe cei care, precum domnul Goe, opresc trenul pentru ca si-au pierdut boneta de "marinel" sau pentru a-si cumpara o sticla de bautura (asa cum se intampla intr-o reclama, pe buna dreptate interzisa de CNA!).
Din pacate, si in trenul vietii politice de la noi, exista o sumedenie de personaje care, mai mult sau mai putin bine intentionate, trag de maneta, fie pentru a anunta defectiuni reale, fie, de foarte multe ori, pentru a se afla in treaba si a-si demonstra vigilenta fata de eventuale deraieri de pe linia "cea dreapta". Ce nu inteleg acesti alesi ai neamului este faptul ca, la fel ca in cazul cailor ferate, gestul lor este insotit de franarea garniturii, situatie pe cat de deranjanta, pe atat de periculoasa pentru milioanele de calatori, care si-au platit biletul si doresc sa ajunga in timp util la statia de destinatie. O destinatie foarte importanta pentru viitorul Romaniei.
Decizia liderilor Aliantei de a tempera, pe cat posibil, luarile de pozitie vehemente in ceea ce priveste fuziunea PNL-PD si discutarea acestora doar la nivelul conducerii celor doua formatiuni, desi venita cu prea mare intarziere, reprezinta un important pas inainte in lupta cu "franarii" de ocazie. Este, fara indoiala, un gest care se doreste un "martisor" oferit milioanelor de romani, satui pana peste cap de dispute zgomotoase in sanul Aliantei, in care si-au pus sperantele pentru o viata mai buna.
Ar fi de asteptat ca si "seful de tren" de la Cotroceni sa vegheze mai mult asupra parcursului, fara a incerca sa se afle in toate vagoanele pentru a-i pedepsi pe vinovati, problema de care se pot ocupa cei abilitati pentru asta. Eventual de a le atrage atentia politicienilor asupra pericolului de a se transforma intr-o "secta sinucigasa", situatie foarte periculoasa pentru ei, dar, mai ales, pentru firava democratie instaurata cu greu in Romania. Pentru ca, intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, "orice abuz va fi pedepsit".