Cei care decid soarta orasului nostru se poarta ca niste dromaderi. Incolonati, rumega nepasatori si isi continua neabatuti drumul pe poteca batatorita a caravanei. Daca oamenii nu protesteaza, dromaderii o iau ca pe o aprobare tacita. Daca oradenii isi spun nemultumirea, ei considera ca oamenii sunt manipulati de interese obscure. Asa ca dromaderii isi vad mai departe de drum, ca niste veritabile corabii ale desertului de opinie. Asa au reactionat si la parerile despre pietonal si fantanile arteziene. Pe deasupra, incearca sa te convinga ca esti prost, nepriceput si ca "specialistii" stiu mai bine.
In teorie, pietonalul a fost facut pentru oameni. O bucatica de oras care ar trebui sa incante ochii, sa-i faca pe oradeni sa se umfle in pene de mandrie: "Uite ce oras frumos avem!".
In practica, pietonalul a fost terenul de joaca al unor minti plictisite, fara pic de entuziasm. Rod al unei fantezii boante, nascut din lene de gandire, indolenta si sictir. Cu acelasi plictis, intr-o incercare de dregere a busuiocului, s-au adaugat doua "fantani arteziene" - doua cirese care sa desavarseasca tortul kitschului. Cu cele trei miliarde si jumatate, cat au costat cele doua cepe degerate, un om normal la cap isi ridica o casa decenta.
Realizarea a mers pe aceeasi poteca batatorita, a intereselor endemice. Constructorul a lalait-o, de mantuiala, fara tragere de inima, nepasator, grijuliu doar cu profitul sau.
Acum, cand rezultatul poate fi pipait, dromaderii vor sa ne convinga ca e bine si frumos. Ei stiu mai bine care sunt prioritatile orasului si pe ce trebuie cheltuiti banii nostri. Daca nu ne place, e vina noastra. Ca nu ne pricepem. Daca nu esti "specialist", n-ai de unde sa stii ce e frumos si bine! Pentru posteritate, "specialistii" ar merita o placuta: "Proiectat de X, realizat de Y". Asa, ca sa stie trecatorii cui datoreaza monumentul.
Din pacate, dromaderii vor avea, din nou, dreptate. Filosofia lor de viata e dezarmant de eficienta: "Lasa, ca trece!" In urmatorii douazeci-treizeci de ani vom toci pavelele din China, pana ne vom obisnui cu pietonalul. Cu "pietonalul de Europa", cum il alinta o colega de breasla, mai obisnuita cu laudatul pe degeaba. Pana la urma, o sa ne impacam si cu artezienele, si chiar or sa ne placa. Daca ziarul Primariei ne va spune ca e bine, vom admira cu nesat piramida de sticla a centrului de informatii turistice si alte inutilitati scornite ulterior. Ne vom plimba preafericiti pe malurile betonate ale Crisului, senini, surazatori, pe deplin asigurati ca "specialistii" stiu mai bine ce ne place si ce e mai bine pentru noi. Vom fi de acord cu toate, vom aplauda si vom fi o mare si fericita familie. De dromaderi.