Omenirea a fost tentata in mai multe randuri sa creeze omul nou. De fapt, un om angrenat profund intr-o anumita ordine sociala. Ultima oara cand s-a incercat acest lucru a fost in defunctul regim comunist. Ce s-a realizat s-a vazut. Adica un om extrem de oportunist, docil pana in maduva oaselor, greu de schimbat in anii din urma ai noii ere capitaliste.
Totusi, sunt oameni care cred ca au avut puterea sa se schimbe. Asta o spune insusi presedintele Traian Basescu, in sensul ca a avut puterea sa incrimineze regimul comunist, desi a lucrat cu osardie pentru el, ca sa castige o pozitie sociala cat mai buna. Asa o fi. Omul Traian Basescu s-o fi schimbat in sensul dorit de el. De afara nu se vede insa nicio schimbare. Este tot cel care a luptat, intr-un regim social nou, tot pentru o functie cat mai inalta in ierarhia sociala. Lucru pe care l-a reusit si nu e nimic rau in asta. Ceea ce i se poate reprosa lui Basescu este faptul ca schimbarea in bine nu o vede decat la el si la cei pe care ii agreeaza, refuzandu-le altora acest statut, de om schimbat.
Din acest punct de vedere, Basescu devine un justitiar. Dar nu unul echilibrat, echidistant, neutru, ci un justitiar sentimental, sub dominatia bunului plac. Actionand doar politic, el isi aroga - precum Zeus - dreptul de a imparti oamenii in buni si rai. Ceea ce provoaca si contrareactia. "Traian Basescu are un limbaj pe care si l-a desavarsit de-a lungul anilor, pregatindu-se pentru politica. Am inteles ca el are capacitatea de a invata si, tot invatand, a ajuns la momentul in care a inceput sa foloseasca cuvinte care sa exprime convingator ideile solide pe care le-a fecundat de-a lungul acestor ani. Si cuvantul 'blat' intr-un fel il reprezinta foarte bine si reprezinta filozofia lui politica", zice Adrian Nastase, cel pe care actualul presedinte l-a facut, din mare, mic.
Convingerea lui Traian Basescu ca a avut capacitatea sa se schimbe vine, clar, dintr-o atitudine pur politica. Pentru a-si putea minimaliza adversarii. Poate fi mandru ca a reusit, dar faptul ca a trecut rapid din barca avariata a comunismului in cea noua a capitalismului nu inseamna neaparat ca s-a schimbat in profunzime. Oricui ii poate fi usor sa injure comunismul numai ca sa-i fie mai bine.