Gradina Lui Dumnezeu este mare. Pacat ca in aceasta gradina si-au facut loc avand binecuvantarea pastorilor tot soiul de rataciti de la calea cea dreapta. Ceea ce s-a intamplat la Tanacu este doar partea vazuta si mediatizata a unei lumi care este adesea ignorata de mass-media.
Din pacate, de asemenea aberatii Biserica Ortodoxa nu duce lipsa. Acum catva timp in urma, isi facuse aparitia tot in zona Iasiului un alt “vizionar“ care calca in picioare disciplina si canoanele legiuite ale Bisericii, calugarul Calistrat, care a dat mult de furca stapanului spiritual al locului, Inaltul Daniel. Cu ceva ani in urma, in conditiile libertatii absolute de constiinta, tot pe meleagurile Vasluiului si ale Tutovei aparusera Ucenicii Sfantului Ilie, o secta cu radacini in cultul stilistilor. Nu mai pomenim acum de Fenomenul Vladimiresti sau de Noul Ierusalim de la Pucioasa, unde isi fac veacul adeptii cultului Sfintei Verginica.
In toate aceste cazuri, Biserica nu a avut puterea sa taie raul de la radacina, adica sa-i excomunice pe rataciti. Masurile luate au fost blande, iar naucii si nebunii isi fac in continuare mendrele nestanjeniti de nimeni. Principiile esentiale de vietuire intr-o manastire ortodoxa sunt ascultarea si rugaciunea. Din nefericire, canonul ascultarii, deci al disciplinei monahale, a ajuns in unele asezaminte manastiresti sa fie respectat doar cu numele.
Cei care au incercat sa atraga atentia asupra faptelor care se ascund dupa portile grele ale unor asa-zise manastiri nu au fost bagati in seama sau au fost pedepsiti pentru ca si-au deranjat ierarhii. Este cazul Arhimandritului Gusa de la Manastirea Stefan cel Mare din Episcopia Husilor. Viata monahala cu nevasta la care te duci sambata si duminica, moda calugarilor vagabonzi care escrocheaza credinciosii in numele Domnului, falsii vizionari, exorcizarile si minunile la comanda sunt numai cateva dintre problemele care ar trebui sa dea de gandit ierarhilor locului si Sfantului Sinod.
In urma tragediei de la Manastirea Sfanta Treime, Sfantul Sinod, care se va intruni la 5 si 6 iulie, trebuie (si este obligat de imprejurari sa o faca) sa ia masuri drastice in privinta intaririi disciplinei monahale si sa faca reevaluarea celor care sunt unsi ca alesi ai Domnului si pastori de suflete. Daca Inaltii Ierarhi nu o vor face, va fi un bun prilej pentru credinciosi sa-si piarda increderea in cei care-i pastoresc.