In zilele obisnuite nu-i vedem. Trec pe langa noi si ii ignoram. Ii bagam in seama doar cand urca pe podium, cand devin cei mai buni de pe planeta, cand medaliile le stralucesc la gat. La patru ani o data. Ne bucuram de victoriile lor olimpice. Ne impaunam cu ele de parca ar fi ale noastre, ale tuturor, ne balacim in gloria pe care ei, supraoamenii, o impart generosi cu intreaga natiune de oameni obisnuiti.
Ma doare si ma revolta ca nu-i pretuim destul pe acesti semizei; ca nu avem habar de eforturile si de sacrificiile lor supraumane; ca momentul lor de glorie dureaza mai putin decat merita; ca nu punem un genunchi la pamant si nu ne descoperim crestetul cu smerenie atunci cand ei trec pe langa noi pe strada.
Am testat respectul si pretuirea noastra pentru ei. Am intrebat niste romani obisnuiti: "Nu stiti, am mai luat vreo medalie?". Raspunsul, invariabil, a fost intristator: "Da, la maraton a luat aur fata aia". Niciunul dintre cei pe care m-am aventurat sa-i intreb nu-si amintea ca pe "fata aia" o cheama Constantina Dita-Tomescu, desi numele ei si ale celorlalti supraoameni ar trebui sa fie sapate adanc si durabil in memoria noastra, a "obisnuitilor". In timp ce noi oftam cand e stricat ascensorul si avem de urcat doua etaje, in timp ce noi ne cuibarim in automobil si pornim "clima" ca sa ajungem la doua strazi mai incolo, "fata aia" de 38 de ani alearga doua sute de kilometri saptamanal, pe frig, pe arsita, prin ploaie. Pariez ca stim cu totii cine e Elena Udrea, cat costa poseta ei fitoasa, sau cati bani a spart Elena Basescu in ultima ei escapada la "Bamboo". Sa rad sau sa plang cand aflu de la televizor despre cheta organizata pentru ajutorarea lui Adi Mutu? Saracu' "Briliant"! Are de platit vreo 17 milioane de euroi pentru ca a tras pe nas niste prafuri. In timp ce Constantina Dita-Tomescu si altii ca ea alergau de nebuni prin praf si glod, cu gandul la Olimpiada. Nu stiu care bulibasa al fotbalului anunta ca ii doneaza lui Mutu 500.000 de euro. Mai mult decat a strans, in 20 de ani de concursuri, Constantina Dita-Tomescu, cea mai tare maratonista a planetei.
Prin truda lor, pentru cateva zile, Romania a urcat intre primele 10-20 de tari ale lumii. Olimpiada se va termina si noi ii vom da uitarii pe supraoamenii Romaniei. Ei isi vor vedea de antrenamentele lor, noi, de treburile noastre, si vom trece pe langa ei fara sa ii bagam in seama. Pentru alti patru ani, ne vom scufunda in anonimat printre codasii planetei.