In urma cu cateva saptamani a dat ocol Galatiului o veste: la Primarie s-a organizat un flagrant. Trei nume se vehiculau la acel moment: al sefului de la Urbanism, al arhitectului sef si al sefului Serviciului Autorizari. Pe cunoscatori nu i-a socat prea mult aceasa veste pentru ca, vorba unui coleg de breasla, era cazul sa se sparga odata buba. A doua zi dupa aparitia in presa centrala a informatiei privind flagrantul, primarul s-a infatisat in fata mass-media la obisnuita conferinta de presa. Una care avea sa devina tot mai neobisnuita pentru ca ulterior edilul sef avea sa anunte ca se va intalni cu ziaristii doar o data pe luna, nu saptamanal. De ce? probabil ca voia sa evite in acest fel situatiile jenante in care ar fi putut fi pus.

Ce-i drept, e penibil ca dupa sapte ani de primarie sa iasa la iveala un scandal de coruptie. Ce-ai putea sa le spui ziaristilor? Ca ai fost orb si surd si nimic din ceea ce ti s-a reclamat de-a lungul timpului nu ti s-a parut destul de important pentru a merita o investigatie interna, niste masuri?! In plus, este extrem de penibil sa vii in fata ziaristilor si sa incerci sa mai salvezi ceva din imaginea ta si a institutiei pe care o conduci dupa ce ai facut gafa monumentala de a te alatura unor functionari cercetati de procurori si sa girezi, prin prezenta ta, acesti oameni. Unul dintre ei a ajuns in instanta. Urmeaza insa si altii.

Justitia isi va spune, in cele din urma, cuvantul. Numai ca in acest moment aproape ca nu mai conteaza daca instanta ii va scoate basma curata. Raul deja a fost facut: Primaria Galati nu mai este credibila. Primarul nu mai este credibil. Pacat, insa, de oamenii cinstiti din Primarie. Pentru acestia si pentru contribuabili primarul ar trebui sa iasa din tacerea asta suspecta si sa aiba curajul de a veni in fata presei sa infiereze practicile neortodoxe si nelegale ale invinuitilor. Dar nu... primarul nu va face acest lucru. Daca ar fi fost capabil de un asemenea gest, l-ar fi facut si in ceea ce-l priveste pe directorul Teatrului Dramatic, care a reusit sa terfeleasca, la randul sau, numele acestei institutii.

Situatia treneaza de ani de zile si nu s-a luat nicio masura. Iar presa a scris - slava Domnului! - pe aceasta tema. Ziarul nostru a scris pana l-a scos din pepeni pe directorul Muzicalului. Ne-a dat in judecata, am castigat... Dar el tot acolo este si incaseaza leafa de la buget. Acelasi buget din care se vor plati si daunele stabilite de instanta pentru a inlatura efectele actelor sale. Iar primarul tace.