La ora la care scriu aceste randuri nu se cunoaste inca numele noului patriarh al Romaniei. Indiferent care va fi ierarhul care va ocupa aceasta importanta functie, cred ca una dintre prioritati va trebui sa fie legata de implicarea sociala a Bisericii. Mai exact, despre implicarea Bisericii in actiuni prin care romanii aflati la ananghie sa simta si sprijin din partea acestei institutii.
Exista astfel de actiuni de binefacere la nivel local, dar, dintr-o fireasca smerenie, ele nu sunt facute publice, preotii respectivi considerand ca a-ti ajuta aproapele aflat in necaz este subinteleasa de perceptele crestine. Am observat insa ca in cazul unor probleme majore, cum ar fi inundatiile din ultima vreme, nu s-a auzit nimic despre o initiativa a Patriarhiei pentru ca necajitii care au pierdut agoniseala de o viata sa fie ajutati cat de cat. Si asta nu e bine. S-a vorbit mult despre avutia Bisericii care se ridica la sume impresionante, mai ales in urma retrocedarilor de terenuri si mai ales de paduri. Nu discutam aici despre cat de justificate au fost aceste repuneri in posesie, mai ales ca majoritatea terenurilor respective se aflau in posesia statului. Dar daca tot au preluat o buna parte din avutia statului, cred ca ar fi cazul ca Biserica sa preia si o parte din cheltuielile pe care le implica actiunile de ajutorare a celor napastuiti.
Trist este ca niciunul dintre cei loviti de soarta nu a rostit numele Bisericii atunci cand s-au gandit la cei care le-ar putea sari in ajutor. Toti acuzau autoritatile si cereau ajutorul primariilor locale sau Guvernului. Aceasta situatie denota faptul ca nici macar nu s-au gandit ca Biserica i-ar putea ajuta cu ceva. Desi stim ca intre Biserica Ortodoxa si cea Catolica exista o rivalitate care vine din vechime, poate ca, macar in spiritul ecumenismului, ar fi cazul sa traga cu coada ochiului in "gradina vecinului" pentru a constata ca la capitolul actiuni de binefacere catolicii stau sensibil mai bine.
Oricare ar fi motivele, implicarea Bisericii in actiuni de binefacere majore ar trebui sa constituie o preocupare majora noului patriarh, care are datoria morala de a nu uita ca unul dintre perceptele din cartile sfinte este cel de ati ajuta aproapele aflat in suferinta.