Pe piata muncii din Romania se intampla un fenomen de care ne lovim din ce in ce mai des. Este vorba despre necorelarea intre potentialul angajatilor si cerintele firmelor, mai precis este vorba despre un decalaj intre cererea de pe piata muncii si oferta existenta. Cu alte cuvinte, se ajunge in urmatorul impas. O firma are nevoie de angajati pentru anumite posturi, iar oferta este din partea unor aplicanti partial sau chiar total nepregatiti profesional, dar este acceptata din lipsa de oameni. Mai mult, din aceasta inadvertenta se naste o negociere sterila, care nu are nicio legatura cu una reala, o negociere care consta in a mai "ciupi" ceva de la angajator, fara a da in schimb nimic.
Desigur, acest fenomen nu se poate generaliza. Exista deja o serie de firme de plasament, multe dintre ele chiar cu renume international, care selecteaza oamenii in functie de cerintele de personal ale marilor companii sau ale transnationalelor. Dar si aceste firme de plasament se pot insela de multe ori, intrucat evolutia economiei noastre a determinat o schimbare din mers a nomenclatorului de meserii, care nu a fost suplinita, asa cum trebuia, cu o schimbare la nivelul programelor de invatamant.
De aici s-au nascut necorelarile, dintre ceea ce se cere de fapt pe piata muncii si ceea ce se invata in scoli. De aici au aparut si adaptarile din mers ale tinerilor, care trebuie sa termine o scoala doar pentru diploma sau certificat de absolvire, iar apoi trebuie sa invete alte aplicatii pentru a se putea adapta cererii de pe piata muncii. Unii reusesc, altii nu. Grav este ca, la cei mai multi dintre ei, aceste inadvertente ii socheaza, ii deprima, si, ceea ce este mai rau, le strica scara valorica. Mai precis, ei nu mai pot sa se autoevalueze si nu mai reusesc astfel sa raspunda cererii interne de locuri de munca. Aleg astfel emigratia, unde stiu exact ce vor face si unde exista sansa unei asezari, atat din punct de vedere al muncii, cat si din punct de vedere social.
Romania pierde din ce in ce mai multe valori umane, iar acest fenomen se va rasfrange negativ asupra economiei, culturii si civilizatiei romanesti, in scurt timp.