Mare amator a€“ si autor a€“ de butade, Winston Churchill spunea despre Rusia ca este o enigma intr-o ghicitoare, ascunse la randul lor intr-o sarada, sau cam asa ceva. Conditia Ucrainei pare si mai misterioasa, si mai greu de inteles. Un stat tanar, care nici nu a avut vreme sa-si consolideze identitatea si coeziunea nationala, care face si nu face parte din constructiile suprastatale ale fostei/ viitoarei URSS, doreste sau nu sa intre in Europa Unita, adica intr-un continent cu frontierele estice la Vladivostok sau in Urali, sau pe Nistru/Prut sau, mai nou, pe Nipru.
Polarizarea electorala din Ucraina, intre partizanii relatiilor speciale traditionale cu Moscova si adeptii apropierii de structurile europene, a atins cote critice. S-a ajuns pana la evocarea unor scenarii de divizare a tarii, cu o parte estica pana la Nipru, populata masiv de originari rusi, care sa-si constituie un stat propriu ori sa se alipeasca la Rusia, si partea de la vest de Nipru, care sa-si croiasca un destin european.
Un scenariu pe cat de absurd, pe atat de periculos, dar nu intru totul de ignorat. De aceea, hotararea de repetare a scrutinului prezidential e salutara. Macar pentru faptul ca a permis detensionarea, pe moment, a situatiei interne. Protagonistii jocului ucrainean cu miza mare pot sa imagineze solutii care sa-i multumeasca pe toti ori, cel putin, sa nu duca la evolutii explozive.
Se grabesc cei care saluta repetarea alegerilor ca pe o victorie finala a proeuropenilor si a democratiei in Ucraina. Jocurile nu sunt inca facute. Rusia afirma cu tarie ca nu poate concepe extragerea Ucrainei din sfera sa de influenta, care ar mai indeparta-o cu cateva mii de kilometri de Europa. Chiar presedintele in exercitiu al Ucrainei, Leonid Kucima, recunoaste ca situatia nu poate fi rezolvata fara implicarea directa a Rusiei, iar presedintele Putin nu ascunde ca va actiona in interesul Moscovei indiferent care vor fi implicatiile unui asemenea demers pentru relatiile Rusiei cu Occidentul.
Indiscutabil este ca Ucraina se trezeste de sub indelungata tutela a Moscovei, exercitata si de tari, si de bolsevici. O constiinta nationala se afirma viguros, chiar daca partidele nationale in confruntare o vad diferit, aproape diametral opus, exprimata. Reactia in lant declansata nu mai poate, aparent, fi oprita. Daca procesul va fi rapid sau indelungat, daca se va produce pasnic sau violent, nici catalizatorii sai (interni sau externi) nu pot inca spune.