Cu toate ca autoritatile vor sa ne convinga ca economia "duduie" si ca mecanismele pietii functioneaza si chiar daca frictiunile politice par a nu mai afecta dezvoltarea tarii, exista inca multe de facut pentru ca Romania noastra sa devina o tara atractiva, atat pentru oamenii de afaceri romani, dar si pentru cei straini.
Intr-o discutie cu un om de afaceri prosper, acesta imi atragea atentia unui fenomen din fiscalitate care tine inca in loc economia noastra. "In Romania se impoziteaza hartiile", imi explica el, "adica statul nu-si ia partea din incasarile reale, ci din ce factureaza o firma". Si aici se produce blocajul, decapitalizarea si, uneori, chiar falimentul. Patronul mi-a dat ca exemplu chiar o afacere a firmei lui prin care a incercat sa faca un joint-venture, adica o firma mixta, cu un om de afaceri american. Dupa ce au fixat obiectul de activitate, au trecut la partea administrativa. Americanul a renuntat insa sa mai faca afacerea in Romania dupa ce a aflat cate ceva despre fiscalitatea de pe la noi, mai ales despre modul in care statul isi trage "tainul" si despre indisciplina financiara care trage in jos mediul de afaceri. Si asa am mai pierdut un investitor strain, o afacere a murit inainte de a se naste, iar sistemul fiscal romanesc si-a extins publicitatea negativa si dincolo de ocean.
Atacand si unele notiuni de concept fiscal, omul de afaceri roman a mai opinat ca, pe meleagurile noastre, economia de piata are si intelesuri bizare, care nu tin neaparat de semantica limbii romane. "Se tot spune ca afaceristul ala, sau mogulul alalalt sunt datori la stat", mi-a explicat el. "Acesta este un inteles absolut fals, si asta pentru ca dator esti cand cineva ti-a dat ceva, niste bani, te-a imprumutat, ceea ce, in situatia unei afaceri in care tu ai bagat toti banii, nu este cazul", a continuat omul de afaceri. "Cel mult ai obligatii catre stat, pe care le onorezi la timp, sau nu", a incheiat el, indignat de modul in care este inteleasa si functioneaza economia de piata in tara noastra.
Iar aceste exemple sunt doar cateva dintre problemele fiscalitatii noastre, care se regasesc in modul greoi in care se deruleaza afacerile in Romania, si de care se lovesc zi de zi oamenii de afaceri autohtoni, si nu numai.