Politicienii s-au intalnit sa discute strategia postaderare. Iesiti de la intalnire, au vorbit mult si prost despre diferite aranjamente politice, dar mai nimic despre continutul documentului. De cand a fost publicata strategia, suntem in situatia ridicola de a avea pe masa un document despre care discuta toti si pe care il citesc doar cativa.
In ultimele doua luni am fost intens preocupat de aceasta tema. Am realizat la Dilema veche un experiment jurnalistic: am alcatuit o echipa de experti - oameni care au scris carti, lucrari de doctorat sau articole academice despre diverse teme legate de UE - si i-am rugat sa vina cu idei asupra pozitiilor pe care Romania le va exprima in Uniune. Cu aceasta echipa am editat un supliment al revistei care s-a numit "Ce facem in UE?", unde s-au exprimat recomandari despre, de pilda, cum ar trebui sa contribuim concret la europenizarea Republicii Moldova; ce ar trebui sa sustina Romania in discutiile legate de reforma politicii agricole comune europene; care ar putea fi contributia noastra in domeniul politicii externe si de securitate comune s.a.
Genul acesta de dezbatere il asteptam si de la politicieni. De fapt, am gandit actiunea noastra ca o contributie la dezbaterea mare care ar fi trebuit sa urmeze. Doar ca inca asteptam dezbaterea reala. Politicienii intra la intalnirile despre strategie cu acel aer serios de oameni care invart treburile galaxiei si ies de acolo discutand vorbe si mestecand silabe, fara sa spuna nimic concret despre continutul documentelor propuse.
Si nici macar nu este vorba despre lupta putere - opozitie, acum si guvernantii se faulteaza intre ei pe motiv de strategie. Ioan Olteanu spune ca PD respinge proiectul guvernului, pentru ca acesta preia strategia PNL. Nici nu e de mirare ca Olteanu crede asa ceva, chiar liberalul Cristian David a spus acest lucru. Si Olteanu, si David sunt fie analfabeti, fie aiuriti. Strategia PNL nu este aceeasi cu cea propusa de guvern. Or exista inevitabile idei comune, la strategii nu este ca la poezie, nu originalitatea e scopul principal. Dar, in continutul lor, cele doua documente sunt diferite. Stiu asta pentru ca le-am citit si le-am criticat pe amandoua in articolele mele. Daca strategia PNL era o balmajeala fara idei, strategia guvernului este un document mediocru per ansamblu, care are totusi cateva sclipiri si avanseaza cateva idei interesante. Se vede acolo mana unor experti de la guvern pe care PNL pur si simplu nu ii are (de ce sunt pline partidele romanesti doar de politruci care nu se pricep la nimic concret este alta discutie).