In iarna 2006-2007 epidemiologii nostri umblau sa gaseasca sponsori pentru a mai vaccina antigripal zeci de batrani care se temeau ca, daca se imbolnavesc de gripa, avand si alte boli, ar putea plati cu viata deoarece atunci Galatiul nu primise cat vaccin antigripal avea nevoie. Acum lucrurile stau taman invers. Avem vaccin antigripal pentru toti cei care intra in grupele de risc la gripa, mai ales batranii de peste 65 de ani, copii bolnavi si alti bolnavi cronic, dar, paradoxal, interes nu mai exista. Doar jumatate dintre dozele de vaccin antigripal ajunse in Galati din octombrie pana in noiembrie 2007 au fost pana acum administrate. In rest nimeni nu pare a fi interesat ca vaccinul platit din bani publici sa ajunga la beneficiari.

Chiar daca au fost cateva cazuri de refuz la vaccinare din partea unor galateni care acuzau vaccinul romanesc ca ar avea "metale grele", in rest campania de vaccinare antigripala e aproape blocata in Galati, mai ales din culpa unora dintre medicii de familie, dar si din lipsa de interes a unora dintre noi. Foarte multi dintre galatenii care anul trecut nu au fost gratuit vaccinati pentru ca nu erau destule doze de vaccin nu au aflat nici acum ca ar avea dreptul la asa ceva deoarece principala lor legatura cu sistemul medical, medicul de familie, nu i-a anuntat sau nu i-a lamurit ca, in cazul lor, vaccinarea este gratuita pentru ei.

Mobilizarea medicilor de familie in iarna anului trecut, cand zeci de copii si batrani deja murisera din pricina complicatiilor racelii, a fost exceptional de eficienta. Deocamdata, in acest sezon epidemiologic, numarul deceselor si al imbolnavirilor datorate unor boli respiratorii este in limitele normale, ba chiar redus fata de anul trecut, si probabil ca asta ii determina pe medici sa o ia mai usor cu vaccinatul. Tot din acelasi motiv probabil ca si galatenii nu trec pe la medici sa-i intrebe daca poate sau nu sa-i vaccineze antigripal gratuit. Cea mai sigura si rapida cale de deblocare a campaniei de vaccinare o reprezinta, probabil, o turnura nefavorabila a situatiei epidemiologice a judetului.

Cum interesul pentru prevenire nu e mare, ar fi suficient sa intre spitalele in carantina, sa se mediatizeze cateva decese cauzate de complicatiile gripei, ca si acele doze de vaccin antigripal pe care acum nu pare a le vrea nimeni sa se epuizeze subit.