Fara niciun dubiu, un domeniu de activitate in care zilele trecute s-au obtinut productii frumoase este cel al nuieluselor, pe care, conform traditiei, Sfantul Nicolae le daruieste celor care fac lucruri rele. Nu stiu cati dintre noi, de la mic la mare, ar avea curajul sa declare cu mana pe inima ca au comis, in acest an, numai fapte bune, fara sa fi gresit macar un pic, si ca nu ar fi pasibili macar de o nuielusa. Cererea de nuiele creste vertiginos atunci cand este vorba de clasa noastra politica, cei care ar trebui sa fie un exemplu demn de urmat sau care sa fi dovedit macar ca au facut eforturi disperate "pentru propasirea tarisoarei noastre dragi". La acest capitol, nuielusele ar trebui inlocuite de pari in toata regula sau chiar de tepuse, asa cum cerea inainte de alegeri actualul presedinte, chitit sa le foloseasca in combaterea coruptiei.
Nu degeaba majoritatea fortelor politice de la noi nu par a fi foarte incantate de perspectiva unor alegeri anticipate, din care cam niciuna dintre ele nu ar avea mare lucru de castigat. Poate cu exceptia preacucernicului Becali, care ar intra, probabil, in Parlament, unde ar avea ocazia sa le lipeasca cate o suta de euro pe frunte celor care vor reusi sa spuna Crezul dintr-o suflare, asa cum a facut-o recent, la un bal al bobocilor.
In rest, majoritatea clasei politice ar avea doar de pierdut. Liberalii, pentru ca nu au stiut sa-si gestioneze crizele interne, care au devenit un soi de blestem al acestui partid. Democratii, pentru ca vor fi perceputi, inca o data, ca un factor destabilizator al oricarei aliante. Conservatorii, pentru ca stau prea mult si prea des "cu fundul in doua luntrii" si nu sunt perceputi deloc bine de electorat. PSD-ul, pentru ca nu mai reprezinta de mult patura amaratilor, asa cum declama cu glas tunator domnul Geoana.
Daca pentru absenteismul nesimtit de la sedintele Legislativului nuielusele ar trebui sa se transforme in pari si apoi in tepuse, in nenumaratele cazuri de coruptie fondul forestier ar putea fi in pericol. Un risc pe care Sfantul Nicolae e greu de crezut ca si l-ar asuma.