Legenda biblica a lui Noe este arhicunoscuta. Ea ne vorbeste despre incercarea Lui Dumnezeu de a reinnoi o omenire degradata, cazuta in pacat. Cu alte cuvinte, creatorul a dorit un om nou. Legenda nu ne vorbeste insa si despre esecul acestei incercari. Spita lui Noe s-a inmultit, a umplut din nou pamantul, dar omul nou nu a aparut. Sodoma a renascut din propria-i cenusa si lumea se zbate in continuare in pacat. Evenimentele din urma arata ca omul este pe cale sa distruga chiar natura in care vietuieste si "sapa" asiduu la temelia constructiei sale spirituale pentru a o demola.
Pilda pe care ne-o dau urmarile intamplarii biblice a fost sintetizata in felurite chipuri, unul dintre acestea fiind si proverbul "lupul isi schimba parul, dar naravul ba". Din aceasta perspectiva, credinta ca votul uninominal ar schimba in bine clasa noastra politica nu este decat un moft. Asta si pentru ca problema a fost pusa intr-o conjunctura destul de incetosata pentru a nu suspecta demersul de pura demagogie. Toata lumea este de acord ca actiunea aproape disperata a presedintelui de a impune clasei politice sa se aplece cu determinare asupra chestiunii votului uninominal ar fi parut nu numai cu mult mai sincera, ci de-a dreptul salutara, daca ea ar fi fost facuta in imprejurari mai limpezi. Iar poporul ar fi crezut cu mai multa tarie ca, intr-adevar, votul uninominal este solutia salvatoare.
Nimeni nu spune ca omul nu trebuie sa incerce orice solutie ca sa-i mearga mai bine. Doar ca, in conditiile date, propunerea si aplicarea in sistemul electoral a votului uninominal este doar un experiment. Politicienii, insusi presedintele, stiu ca roadele aplicarii acestei variante de vot se vor culege abia peste doua-trei cincinale. Si nu pentru ca este un sistem nou, ci pentru nu au cum sa rasara - din pamant, din iarba verde - oameni noi. Decat daca, precum in poveste, nou-nascutii de acum vor creste intr-un an ca altii in douazeci.
Electorii vor avea in fata aceiasi politicieni care erau si pe listele de partid. Politicieni care nu se pot preschimba peste noapte in politicieni noi-nouti. Motiv pentru care ei le vor spune carcotasilor ca asta-i viata. Mai mult, vor intoarce cu cinism pe dos zicala "nu mor caii cand vor lupii" si le vor spune "nu mor lupii cand vor caii". Victoria introducerii votului uninominal ar putea deci sa aiba soarta incercarii Domnului de a schimba lumea prin semintia lui Noe.