Nu sint nori de praf si fum provenind de la Combinat, ci un orizont intunecat care ne asteapta pe noi, galatenii, vizavi de actiunea organizata de sindicalistii de la Solidaritatea pe platforma siderurgica. Spun asta luind in considerare evenimentele din ultimele zile care au agitat si mai mult spiritele, indepartind sindicalistii si administratia Mittal Steel de masa negocierilor, acolo unde ar trebui de fapt sa se gaseasca. Cel mai proaspat dintre acestea vizeaza plingerile penale formulate impotriva liderului Sindicatului Solidaritatea al Siderurgistilor si a celui al Sindicatului Siderurgica din Hunedoara pentru ultraj contra bunelor moravuri si distrugere. Plingerile cu pricina vin pe fondul declaratiilor anterioare ale conducerii colosului siderurgic care daduse asigurari ca nimeni nu va avea de suferit pentru actele de violenta si distrugerile provocate nu cu mult timp in urma la turnul administrativ de pe platforma siderurgica. Ce-i drept, asigurarile au fost date sub presiunea protestantilor furiosi, insa acum administratia Combinatului si-a nuantat discursul, sustinind ca plingerile penale vizeaza doar persoane din afara companiei.

Chiar si asa fiind, actiunea a venit cum nu se poate mai prost, oferind munitia necesara declansarii unui alt protest ce poate degenera in violenta. Pe de alta parte oamenii s-au saturat de declaratii, fie ca vin din partea administratiei, fie din partea sindicatelor. Incertitudinea care planeaza de ceva timp asupra formei finale a contractului colectiv de munca este la fel de daunatoare atit pentru administratie, cit si pentru sindicate.

S-a dovedit insa ca violenta nu rezolva nimic, ba dimpotriva complica lucrurile, aducindu-le intr-un punct in care rezolvarea se gaseste la Politie sau, mai grav, la Parchet. Nu acesta este interesul, in orice caz nu cel al siderurgistilor, care nu vor decit salarii mai bune si conditii de munca decente. Cele doua parti mai au deci o ultima sansa sa se aseze la masa negocierilor si sa discute pe marginea revendicarilor inainte ca situatia sa degenereze din nou. Poate ca a treia sau a cincea oara, ca nu le mai stiu numarul, va fi cu noroc.

Indiferent daca va fi greva sau nu, cind se va trage linie important este un singur lucru: sint multumiti siderurgistii?