In urma cu ceva vreme am trimis Primariei o adresa, cu nr. 392/28.09.2007, prin care formulam o cerere, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Doream sa ni se comunice unele informatii referitoare la contractele de asociere in participatiune incheiate intre Consiliul Local si societati private in perioada 1 iulie 2004 - 28 septembrie 2007. Am facut ceea ce orice organ mass-media ar fi facut pentru a documenta corect un material, "pentru a nu scrie prostii", asa cum spune primarul.

Precizam ca tot ceea ce am cerut se incadra in categoria informatiilor de interes public. Cetatenii contribuabili au dreptul sa stie ce se face cu banii municipalitatii si cu bunurile pe care le administreaza edilii orasului. E adevarat ca ceea ce am solicitat presupune strangerea de catre un functionar a unui numar - mai mare sau mai mic - de documente, in functie de cat de multe asocieri s-au realizat in perioada pe care am amintit-o mai sus, dar, intr-o institutie unde totul merge ca pe roate, in care fiecare stie ce are de facut si exista o anumita ordine in solutionarea problemelor, aceste informatii sunt bine arhivate si relativ usor de identificat.

In data de 8 octombrie, in a unsprezecea zi de la solicitarea noastra, am primit de la Primarie adresa cu nr. 90354 prin care eram anuntati ca pentru informatiile solicitate timpul a fost insuficient si urmeaza sa se revina "in termenul prevazut de lege". Cum acest termen a expirat de ceva vreme, ne-am gandit ca e cazul sa le reamintim celor de la Primarie ca vrem acele informatii, ca nu am renuntat la documentarea materialelor in cauza. Ca sa fim mai exacti, ar trebui sa spunem ca noi detinem unele informatii, dar ele ne-au fost furnizate, ca sa spunem asa, pe cai laturalnice. Putem oricand sa spicuim din ceea ce avem in arhiva noastra, dar am spus ca e mai corect sa venim cu informatii exacte, pentru ca e mai bine sa nu dai motive de indoiala asupra a ceea ce scrii.

Cum spuneam, nu am renuntat la a obtine informatiile de la Primarie, asa incat am revenit cu o alta adresa la Primarie, in care am solicitat inca o data informatiile, dar si o explicatie pertinenta privind motivele nerespectarii termenului prevazut de lege. Asta se intampla pe 6 noiembrie. Si, pentru ca ne-am gandit ca poate adresa noastra s-a ratacit, am scris si aceste randuri, ca sa nu existe dubii: noi chiar asteptam acele informatii.