Copii nevinovati iesiti cu parintii la plimbare sau aflati in siguranta, zice-se garantata, a unei institutii de invatamint sau urmarind o cursa moto devin protagonistii unor tragedii care le schimba viata lor si a parintilor. O bucata de acoperis luat de vint si fetita aflata la doi pasi de parinti este acoperita de moloz si urmeaza saptamini agonizante prin spitalele din Galati si cele din Capitala pina cind copilul isi revine si ia viata de la capat impreuna cu familia, la fel de traumatizata.

Ciudat este insa ca, atunci cind a venit vorba despre pedepsirea vinovatului care a lasat sechele adinci in sufletul unui copil, ancheta a trenat, iar pina acum rezultatul e ca NIMENI nu este vinovat. Si probabil ca asa va si ramine, un caz uitat, un dosar prafuit care ascunde inca in el toata speranta, durerea si chinul unei familii. Un copil a trecut prin momente de groaza, dar NIMENI nu e vinovat. Doar vintul.

In alt caz o fetita s-a dus sa vada cum arata un concurs de motocros. Si acolo a ramas. O bucata dintr-o motocicleta care s-a lovit de un copac a omorit copila pe loc. Cine e vinovatul? Cine a dat voie ca un concurs potential periculos sa nu aiba si modalitati de protectie a spectatorilor? Din nou ancheta a inceput cu tam-tam, dar, pina acum, nici un rezultat. NIMENI nu a platit inca si poate nici nu va plati pentru o viata de copil curmata atit de brusc si pentru o familie distrusa pe vecie.

Ieri doi copii au cazut victime nepasarii adultilor. Se aflau la gradinita, acolo unde ar fi trebuit sa fie in siguranta, dar au cazut intr-un canal colector acoperit, de ochii lumii, cu niste placi de beton, iar daca unul a scapat doar cu zgirieturi si sperietura, celalalt, ranit grav, a fost dus la Bucuresti de un elicopter al SMURD. Pentru familia lui incepe de acum asteptarea plina de speranta ca, in cele din urma, copilul se va face bine. Cine va plati in acest caz? Deocamdata NIMENI.

Sint cel putin trei exemple care arata ca viata unui copil pare a nu fi considerata o prioritate de adultii pierduti printre dosare si articole de legi. Poate ca asta da cuiva de gindit.