Un sondaj dat publicitatii de curind scotea la iveala faptul ca peste 90% dintre romani isi invata copiii de mici sa economiseasca si le arata cum sa verifice preturile pentru a putea face comparatii si pentru a cumpara la pretul cel mai bun. Sondajul isi propunea sa evidentieze cit de mult se implica romanii in educatia financiara a copiilor.

Rezultatele sondajului de care vorbeam mai sus mi s-au parut extrem de interesante. De ce? Pentru ca, daca m-ar fi intrebat cineva acum citeva zile ce parere am despre acest aspect din educatia tinerei generatii, as fi fost sceptica in privinta faptului ca parintii sint preocupati de ceea ce ar trebui sa stie cei mici in legatura cu valoarea banului si modul in care trebuie gestionat pentru a nu intra in impas financiar.

Cei "hirsiti" prin viata, dupa ce s-au lovit de problemele financiare inerente unei societati de consum, asa cum a devenit societatea romaneasca dupa ‘89, au invatat in timp valoarea banului, dar nu le poti cere celor mici sa inteleaga ca fara putina cumpatare nu reusesti sa realizezi nimic, pentru ca totul costa, si nu putin.

Ce-i drept, sint inca multe de invatat si pentru cei in virsta. Inca sint oameni care nu stiu ce este acela un card de credit. Si nu este vorba de nici o exagerare. Sondajul de care vorbesc releva faptul ca numai 28% dintre parinti au un cont curent in banca si doar 12% au un depozit bancar sau un plan de economii combinat cu o asigurare de viata.

Multi dintre parinti isi dau seama ca este necesar sa se inceapa o educare din punct de vedere financiar a copiilor in momentul in care acestia cer sa li se cumpere anumite lucruri, iar situatia financiara a familiei impune anumite restrictii. Si la fel de multi parinti obisnuiesc sa le dea regulat bani copiilor sau sa le cumpere pe loc tot ceea ce acestia isi doresc, ceea ce nu este intotdeauna o solutie fericita, pentru ca dependenta de portofelul parintilor e aproape fara leac. Dar e cineva in tara asta care sa-i sfatuiasca pe parinti cum sa procedeze in astfel de cazuri? Mi-e teama ca nu.

In conditiile in care numarul celor care nu-si pot permite orice din punct de vedere financiar, pentru ca bugetul nu le-o permite, este foarte mare, o educatie financiara a tinerei generatii este mai mult decit necesara. Iar temerea mea este ca parintii, in ciuda eforturilor pe care le depun, nu au cele mai bune rezultate. Dar, in lipsa unei alternative, e buna si povata parinteasca. In plus, si nevoia te invata. Numai ca pe unii dintre copii ii invata la rau. De aici si infractionalitatea juvenila care ii inspaiminta pe oficiali.