Politica seamana cu dragostea. Ca si in dragoste, nici in politica nu ai voie sa spui: never - niciodata. Daca i-ar fi spus cineva lui Basescu ca ar putea fi presat sa demisioneze, ce i-ar fi raspuns? "Niciodata!". "Niciodata" a fost joi.
Traian Basescu a jucat un poker politic cu Tariceanu si cu Parlamentul. Prima mana: Parlamentul a cerut suspendarea. Basescu a plusat, la cacealma, cu demisia. N-a tinut pentru ca Geoana a platit "sec". Cand s-au pus cartile pe masa, s-a vazut ca Basescu nu avea cu ce sa castige.
Mana a doua: Pe Basescu l-a luat gura pe dinainte si a anuntat ca demisioneaza in 5 minute de la votarea suspendarii. Nu s-a tinut de cuvant, devenind Razgandeanu 2. Acum, cel putin pe tema aceasta, in ochii electoratului, el si Tariceanu sunt chit! Videanu i-a oferit un alibi pentru amanarea demisiei, anuntand ca Presedintele va demisiona dupa ce se pronunta Curtea Constitutionala. Era ragazul de care avea nevoie pentru ca Stolojan sa apara si sa-l implore sa se razgandeasca - al doilea alibi. Asa, daca Presedintele nu mai demisioneaza, o va face la "cererea telespectatorilor", adica, "obligat" de popor, nu ca nu s-ar tine de cuvant. Amanarea deciziei, pe langa faptul ca ii tine in sah pe adversarii lui Basescu, mai are un avantaj. Estompeaza impactul razgandirii. Presedintele se poate face ca ploua si nu-si da demisia, fara nicio declaratie. Tariceanu anunta ca suspendarea a intrat in vigoare. Basescu va sustine ca a ales asa, spre binele Poporului si al Romaniei, dar nu va pomeni cuvantul "razgandire".
Fie ca demisioneaza, fie ca nu demisioneaza, imaginea sa are de suferit. La demonstratia de joi, destul de modesta, din Piata Universitatii a aparut fara liderii PD pentru a-si impune imaginea de justitiar solitar care se ia la tranta cu toate partidele, cu intreaga clasa politica, corupta si meschina. Numai ca imaginea are un defect "de frumusete". Daca toate partidele s-au coalizat pentru suspendarea sa, rezulta ca singurul partid cinstit, frumos si curat este PD. Ca urmare, in viziunea Presedintelui Tuturor Romanilor, toti ceilalti cetateni, membri sau simpatizanti ai altor partide, sunt fie manipulati, fie ticalosi. Asta nu da prea bine nici in perspectiva unui referendum, nici in perspectiva unor alegeri prezidentiale. Pentru ca nici cel mai naiv cetatean al Patriei noastre nu crede ca PD ar fi o fata mare a politicii sau ca Traian Basescu s-ar fi intrupat, imaculat, din spuma marii. Basescu s-a nascut, prin cezariana Roman, din pantecul fesenist al aceleiasi clase politice pe care acum o declara ticalosita. Difera, doar, grupurile de interese.