Campania electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale continua sa deziluzioneze elita societatii civile. Fara sa ia in consideratie pozitia electoratului in sine, aceasta elita se plange mai ales de felul anemic in care se desfasoara confruntarea electorala la televiziuni. Ea, elita, se dovedeste astfel mult mai captiva acestui confortabil mijloc de a urmari ostilitatile electorale decat cetatenii de rand, care - prin prezenta lor destul de semnificativa la mitingurile electorale - nu par deloc interesati de ceea ce se intampla la televizor. Cel putin partea angajata politic a electoratului gusta din plin aceste intalniri de campanie cu liderii pe care-i simpatizeaza.
Nemultumirea elitei societatii civile traduce de fapt o mare nerabdare. Situatia din acest an, cand avem de-a face cu un echilibru politic nemaiintalnit pana acum si care nu lasa sa se intrevada cine va iesi castigator, da senzatia ca lucrurile treneaza si ca toti isi doresc sa vada finalul neasteptat. De aici si sentimentul ca totul este lipsit de consistenta, plictisitor, chiar enervant. Simptomatica din acest punct de vedere este chiar afirmatia lui Traian Basescu. El crede ca orice confruntare publica, adica la televiziune, in afara de cea dintre el si principalul sau contracandidat, Adrian Nastase, este inutila. Se vede si in acest caz aceeasi graba de a transa disputa.
Chiar daca nu a existat nici o intentie de a-i dispretui pe ceilalti zece candidati angajati in cursa prezidentiala, ceea ce a spus Basescu lezeaza dreptul constitutional al acestora de a-si apara sansele, atatea cate sunt, pana la capat si in conditii asemanatoare cu cei doi, care au fost pozitionati de sondaje drept capete de afis. Basescu nu mai are nici el rabdare sa se termine campania electorala si vrea sa-l faca praf cat mai repede pe rivalul sau, uitand ca, pana la urma, electoratul va fi cel care decide si nu parerea vreunuia dintre observatorii politici.
Afirmatia lui Basescu ar putea ramane doar un ingredient de campanie electorala, daca ea nu ar fi sustinuta, cum am vazut, intr-un fel sau altul, de elita societatii civile. Un candidat poate folosi toate argumentele pentru a-si combate adversarii. El nu poate refuza insa confruntarea cu ei si cu atat mai putin nu-i poate elimina de pe frontul campaniei. O confruntare doar intre doi candidati va fi perfect posibila si legala in turul al doilea, daca votul din primul tur nu va desemna direct viitorul nostru presedinte. Asa ca putintica rabdare, pana aproape de Craciun, este musai sa avem.