Raspunderea pentru cazul micutului decedat pe masa de operatie pentru ca nu s-a mai trezit din anestezie a fost pasata de ministrul Sanatatii in sarcina exclusiva a autoritatilor galatene. Sa ne intelegem. E vorba de acelasi ministru care a dat afara manageri de spitale si sefi de sectii pentru niste banale amanunte administrative, facind din tintar armasar, pentru ca acum sa se spele lejer pe miini de orice decizie in acest caz.

Revenind la noi in ograda nu pot sa nu amintesc de punctul de vedere al unui oficial din sistemul sanitar galatean, exprimata in cadrul unei emisiuni televizate, in opinia caruia un pacient nu trebuie sa fie supus obligatoriu anumitor analize prealabile inainte de a ajunge pe masa de operatie. Asta m-a dat pe spate. Recunosc ca nu am cunostinte medicale nici cit negru sub unghie, insa din boaba de procedura medicala pe care o cunosc stiu ca in zilele premergatoare interventiei chirurgicale pacientul este supus la diverse analize, cum ar fi efectuarea unei electrocardiograme sau a unei radiografii la plamini pentru depistarea unor eventuale probleme care i-ar putea pune viata in pericol.

Prin urmare din doua, una: ori s-a schimbat radical procedura medicala in ultimele zile si nu stim noi, ori sintem prostiti pe fata. Si, ca sa fiu cit se poate de explicit vizavi de importanta analizelor efectuate inainte de operatie, am sa amintesc doar un caz de care am luat cunostinta recent. Un barbat s-a internat la Spitalul Fundeni pentru o operatie la intestinul subtire, insa, dupa efectuarea electrocardiogramei, medicii au constatat ca acesta suferise un infarct de care nu era inca constient. Omul a refuzat initial sa dea crezare celor spuse de medici pina i s-a facut rau la intrarea in spital, de unde a fost preluat si internat de urgenta. Ulterior a suferit o operatie pe cord deschis, medicii fiind nevoiti sa-i aplice o procedura denumita dublu by-pass pentru a-l mentine in viata. Orice alt comentariu pe acest subiect cred ca este de prisos.

Parintii copiilor decedati isi pun acum sperantele pentru o bruma de dreptate in Parchet, care a inceput o ancheta in legatura cu modul in care medicul anestezist si-a indeplinit sau nu atributiile.

Ancheta dispusa de autoritatile sanitare in legatura cu decesul celor doi copii incepe sa semene tot mai mult cu vechile investigatii la care concluzia era intotdeauna aceeasi: medicul si-a facut treaba, mortul este de vina.