Si ma gindesc cind spun asta la cazul relatat de noi, in care doua femei, mama si fiica, au fost batute in centrul orasului, una ajungind aproape in coma la spital. Totul ca sa le fure o amarita de poseta. Pentru ca, daca as fi politist, ar trebui sa ii descopar pe respectivii autori, sa le fac hirtiile care trebuie si sa le dau mai departe la Parchet, ca sa primeasca o amenda sau ceva puscarie cu suspendare, eventual. Ori eu nu as putea face asta, eu m-as gindi sa adun si eu vreo sase, sapte prieteni, cam citi erau agresorii, sa ii gasesc si sa ii toc marunt, marunt pe rromii aia, indiferent daca sint tigani sau nu. Iar ce este periculos nu e asta, in fond asta e parerea mea si probabil e gresita si eu sint unul singur, dar am primit o multime de mesaje si telefoane ieri. de la oameni indignati si toate miroseau asa, a razbunare. Imi pare rau pentru membrii ONG-urile si fundatiilor care au programe si se ocupa de integrare si alte chestii, dar eu cred ca unul care ii da cu o bita in cap unei batrine, sa ii fure poseta, e un animal si trebuie sa se chinuie foarte mult respectivii pina sa il iintegreze i din nou, pentru scurt timp probabil, pina da iar cu bita si ajunge la bulau.
Asa ca mai apare un motiv pentru care nu as putea fi politist, ar trebui sa o ascult pe femeia aia plingind si intrebind cum e posibil asa ceva, sa ii spun ca e posibil si cine stie ce scuze sau motive pentru care nu se poate face nimic. Iar lipsa de incredere in ideea de dreptate a disparut aproape in totalitate, pe femeile alea doua nici nu le mai intereseaza aproape sa fie prinsi respectivii, vor doar sa fie lasate in pace, colegul meu care a vorbit cu ele este ingrozit de reactia asta, pur si simplu le este groaznic de frica, nu au nimic de spus, nu au nimic de declarat. "Nu o dati pe mama la ziar ", spunea fiica plingind cu doua zile in urma, "si asa imi este frica sa ies din bloc ".
Este totusi incredibil la ce s-a ajuns, ce politie, ce dreptate, ce ordine, ne temem sa nu fim batuti din nou de cei care ne-au batut si ajungem sa zicem bine ca am scapat si de data asta. Nici nu mai conteaza aici daca politistii isi fac treaba sau nu, ei probabil vor spune ca o fac, s-ar putea chiar asa sa fie, conteaza perceptia oamenilor, ca nu ii mai apara nimeni si nu le mai face dreptate nimeni. Sa iti fie frica sa traiesti, spre ce chestie ingrozitoare ne indreptam.