"O realizare splendida", jucata "exceptional" si regizata "cu puritate si onestitate". Revista "Variety" scrie in acesti termeni ditirambici despre filmul romanesc "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". "Hollywood Reporter" anticipeaza premiile pe care le va lua filmul lui Cristian Mungiu la festivaluri internationale. Si ziarul elvetian "Le Temps" se intrece in elogii, comparand filmul lui Mungiu cu La Vie des autres, al lui Florian Heckel von Donnersmarck (distins cu Oscarul pentru cel mai bun film strain pe 2006), si bucurandu-se de apropiata venire a filmului romanesc in tara cantoanelor.
Complezenta? Pana la 27 iunie, crema filmului de pe Croazeta va mai primi probabil multe ingrediente. Fara sa anticipam premii si lauri, am trecut prin botezul focului la Festivalul de la Cannes, chiar in a doua zi a proiectiilor, cu un film despre drama unei femei care avorteaza ilegal pe timpul lui Ceausescu. Aplauzele de la Cannes ne-au mai indulcit putin dezamagirea de la Helsinki, unde piesa multilingva a trupei Todomondo a aterizat in a doua jumatate a clasamentului. E greu de anticipat cum ar fi primit pe ecranele romanesti filmul aplaudat joi seara pe Riviera. Inclin sa cred ca spectatorul roman este mai putin dispus sa guste dramele pe care le-a trait nemijlocit. Din punctul acesta de vedere, piesa nefericita de la Eurovision este fara indoiala gustata cu mai multa placere aici decat un film international, caruia cronicarul de la "Variety" ii gaseste o singura hiba: "Mungiu, atat de atent sa se concentreze numai pe ceea ce este esential, face un singur pas gresit, atunci cand zaboveste asupra unui fetus".
Pot sa subscriu la intuitia celor de la "Hollywood Reporter": "Filmul nu va patrunde, probabil, dincolo de circuitul festivalier si al cinematografelor de arta". Un argument in plus ca filmul nu pare realizat pentru romani, regizorul nu a gasit o interpreta pentru rolul principal decat in... Marea Britanie. Nici filmul german (care, la fel ca filmul romanesc, aminteste de un episod trist al istoriei Germaniei, viata in RDG si represiunea Stasi) nu a avut audienta in Germania, pana la cucerirea Oscarului. De atunci, doua milioane de bilete vandute, dupa cum aflam dintr-o recenta corespondenta a ziarului "Le Monde".
Daca Liubi, Liubi, I love you (o melodie al naibii de romaneasca) a cunoscut verdictul publicului din Romania inainte de al aceluia de la Eurovision, raspunsul despre primirea in Romania a filmului lui Mungiu il vom avea cat de curand, in iunie, la Festivalul International de Film Transilvania.