Concurentii si-au terminat jocul de glezne. In bloc-starturile competitiei electorale iau pozitie candidatii pentru alegerile parlamentare. Trei partide sunt favorite pentru constituirea guvernului de dupa: PDL, PSD si PNL. Fiecare si-a anuntat capitanul de echipa. Din ce alegem?
Dupa cum au fost caracterizati de propriul partid sau de adversari, cei trei candidati de premier sunt: Tariceanu - "Motociclistul", Stolojan - "Santajatul" si Geoana, zis "Prostanacul".
Calin Popescu-Tariceanu a demonstrat ca are oasele tari si tine la tavaleala, si la propriu, si la figurat. Cu un guvern minoritar, vreme de patru ani, a suportat atacurile Presedintelui Basescu, razboiul de gherila cu PD (devenit apoi PDL), tradarea aripii Stolojan, vesnica amenintare a motiunii de cenzura si o tranta de zile mari cu Harley Davidson-ul personal. A reusit sa isi incheie mandatul. Printre picaturi, razgandiri si hartuiri, de tot felul, impotriva tuturor, a reusit sa guverneze Romania.
Desi apare bine in sondaje, Theodor Stolojan nu are prea multe la activ. S-a retras din cursa pentru functia de Presedinte al Romaniei si l-a facut sa lacrimeze pe Traian Basescu in telenovela "Draga Stolo!". La capitolul constructii politice, a predat o aripioara PNL catre PD. Acum, Stolo nu candideaza la Parlament. El asteapta si spera ca Basescu sa-i ofere pe tava functia de premier, ca o restanta de plata neonorata in 2004. La momentul retragerii, Basescu afirma ca Stolojan este bolnav si supus unui santaj. "Draga Stolo" nu a negat, dar nici nu lamureste cine si cu ce il santaja. N-are treaba! S-a multumit sa anunte de pe marginea piscinei, in dres de baie, ca vrea sa fie prim-ministru. In rest, sa se ocupe Basescu, Boc si ceilalti!
Mai mult ca oricand, Mircea Geoana demonstreaza ca eticheta "Prostanacul", lipita de Ion Iliescu, e binemeritata. Altfel, nu se explica stradaniile sale de a dinamita bugetul prin cresterea, cu 50%, a salariilor profesorilor. Din doua, una: Fie, nu spera ca PSD sa castige alegerile, si atunci bugetul va fi problema altui premier; fie ca spera sa ajunga la guvernare, caz in care isi taie singur craca, ceea ce il face prostanac.
Peste aproximativ o luna, romanii isi vor vota reprezentantii in Parlament. Implicit, vor stabili daca premier va fi un motociclist, un santajabil care refuza lupta sau un prostanac.