Actualul Parlament roman s-ar putea inscrie in istorie cu performanta de a fi dezbatut cele mai multe motiuni, fie ele simple sau de cenzura. Ofensiva Opozitiei pe aceasta directie pune Coalitia aflata la guvernare intr-o situatie extrem de delicata. Dupa ce a renuntat la provocarea alegerilor anticipate, ea si-a canalizat eforturile pe schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor legislative - Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Reactia Opozitiei a constat tocmai in tergiversarea dezbaterilor pe aceasta chestiune prin initierea de motiuni pe banda rulanta. Momentul deznodamantului pare destul de departat.
Politicienii si politologii sunt de acord ca „institutia“ motiunii este una absolut democratica si ca ea este o arma in mana Opozitiei pentru a semnala pasii gresiti ai guvernantilor si chiar pentru a-i schimba. Ce se intampla acum este ceva mai mult. Opozitia da pur si simplu cu tifla actualei Coalitii, aflata in imposibilitate de a-si impune punctul de vedere si, mai ales, de a se comporta ca o majoritate reala si evidenta. Circul de ieri la motiunile dezbatute in Parlament - cate una in fiecare Camera - poate lasa un gust amar. Parlamentarii PSD au suit la tribuna cu sticle de ulei, pungi de malai sau zahar in maini si nu s-au dat in laturi sa aduca la sedinta - ca sa asiste - niste bieti sinistrati. Dincolo de acest demers hilar, nimeni nu poate nega ca impactul de imagine pe care a mizat Opozitia va fi unul negativ pentru guvernanti.
Motiunile sunt insa ceva mai mult decat niste simple lotiuni cu care se imparfumeaza Opozitia pentru a arata cat mai bine dupa esecul din alegeri. Adica nu sunt chiar o frectie la un picior de lemn. Bine regizate - o specialitate a casei, pana la urma-, aceste motiuni nu fac decat sa macine fortele Coalitiei. In ce scop?
Pare tot mai evident ca, intr-un final, cei doi presedinti pesedisti ai Camerelor vor fi schimbati. Problema este cand. Dupa cum decurg lucrurile, momentul va fi ales chiar de Opozitie. Si el nu va fi decat dupa prezentarea Raportului de tara in Parlamentul European. Dupa acest moment, ca sa nu se spuna ca a influentat negativ continutul acestuia, Opozitia va fi ea insasi cea care va declansa alegerile anticipate, atat de mult dorite de presedintele Basescu. Acesta din urma a simtit pericolul si a anuntat ca le-ar dori dupa 1 ianuarie 2007. Nici acum nu va fi dupa cum vrea Cotroceniul, asa cum n-a fost in primavara, cand s-a opus premierul Tariceanu. Opozitia va gasi modalitatea ca sa provoace o criza parlamentara si sa dicteze organizarea de alegeri anticipate la iesirea din iarna, din care guvernarea va iesi destul de vlaguita.