Daca America este tara tuturor posibilitatilor, Romania este locul in care se poate orice, iar urbea noastra nu face exceptie. Se intimpla la noi, in Galati, ca oameni care au trecut in lumea celor drepti de ani buni sint in continuare platitori de taxe si impozite. Nu ma intrebati de ce, pentru ca raspunsul nu este la mine. Pe bune! E undeva in curtea municipalitatii, unde cineva nu-si face treaba. Sau daca si-o face, o face de mintuiala...

Cei de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor au primit o reclamatie cel putin ciudata. Un veteran de razboi incearca in disperare sa le dovedeasca autoritatilor ca sotia lui este moarta din 2001. Nu de alta, dar sarmanul om are aproape doua milioane de lei vechi de dat pentru taxa de habitat, iar la pensia lui suma asta chiar se simte. Ireal este faptul ca bietul batrin, fiind veteran de razboi, este scutit de acest bir, dar sotia lui moarta, nu.

A mers bietul om la Primarie, a dus dovada - certificatul de deces, eliberat, culmea, chiar de cei de la Starea Civila, serviciu aflat in subordinea Primariei. Degeaba, omul este dator si pace buna! Nimeni nu vrea sa-l bage in seama, nimeni nu vrea sa-l creada pe cuvint, pardon, certificat de deces... Ba, mai mult, o functionara, cu multa tragere de inima, l-a sfatuit cu intelepciune: Da-ne in judecata!

Pai are dreptate dumneaei, daca omul are timp sa vina la Primarie, atunci cu siguranta are timp si pentru a sta pe holurile Palatului de Justitie. Ce mai conteaza ca toate catastifele se afla in institutie sau ca problema se poate rezolva pe cale amiabila?! Nu, frate, da mata in judecata institutia statului, ca stam in proces tot pe banii lui, pentru ca eu, functionar platit din banul public, nu am timp sa vad macar daca pot rezolva ceva.

Mai trist este ca situatia nu e singulara. O femeie tot din urbea noastra incearca de mai bine de trei ani sa le dovedeasca acelorasi functionari ca omul ei a murit, cu acte in regula, si nu mai are de ce plati aceeasi taxa de habitat. De mai bine de trei ani tot incearca, dar in fiecare an se trezeste cu hirtia de la Primarie prin care este instiintata ca sotul dumneaei... traieste... si e musai sa plateasca taxa...

Probabil ca este nevoie de o hotarire judecatoreasca prin care sa se ateste ca mortul e mort si ca s-au gatat grijile lui lumesti. Si atunci Starea Civila sa se desfiinteze, la ce bun o institutie ale carei documente eliberate nu au nici o valoare?!

La noi paradoxurile se tin lant... la noi nici mort nu esti lasat in pace, asa ca de cei vii nici nu mai pomenim.