Razboiul din interiorul PNL are ca miza schimbarea primului ministru. Reprezentantii platformei Stolojan nu s-au sfiit sa spuna direct, atunci cand au fost invitati sa se impace, ca vor reveni in partid doar daca premierul Tariceanu renunta la fotoliul de presedinte al liberalilor. Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, strategul platformei dizidente, a declarat chiar ca Tariceanu ar trebui sa renunte si la sefia guvernului daca tine intr-adevar la unitatea liberala.
Conditiile puse de Stoica-Stolojan sunt insa inacceptabile pentru actuala conducere a liberalilor, iar negocierea nu poate incepe de pe pozitiile de forta pe care incearca sa le impuna cei recent exclusi. In acelasi timp, fidelii lui Tariceanu sugereaza ca se afla intr-o situatie relativ disperata, prin vehicularea ideii de reconciliere. Theodor Stolojan, Valeriu Stoica si ceilalti critici ai premierului au fost dati afara din PNL, rand pe rand, in ultimele doua luni, pe motiv ca prejudiciaza imaginea partidului, iar acum sunt rechemati fara ca cineva de la varful PNL sa-si asume eroarea initiala sau sa prezinte scuze publice pentru terfelirea fostilor lideri. Intre timp, numarul adeptilor acestora a crescut destul de mult printre parlamentari si in filiale, iar Platforma liberala devine din ce in ce mai atractiva pentru cei care observa ca Tariceanu este creditat tot mai putin in sondajele de opinie, iar partidul pierde din popularitate de la o luna la alta.
Calin Popescu Tariceanu si-a dat seama ca excluderea celor doi fosti presedinti ai PNL, Stoica si Stolojan, a fost o greseala tactica grava si incearca sa gaseasca solutii pentru remedierea ei. Ar vrea sa-i readuca in partid pe adversarii sai, inainte ca acestia sa smulga o halca din PNL si sa faca un alt partid liberal sau inainte sa constate ca Stoica si Stolojan au reusit sa puna piciorul in jumatate dintre filiale.
Lucrurile sunt destul de complicate pentru primul ministru, aflat de mai multa vreme in conflict deschis cu presedintele Basescu si cu Partidul Democrat, care ar vrea sa forteze alegerile anticipate pentru anul viitor. Pe de alta parte, gruparea Stoica-Stolojan se afla in relatii de amicitie cu democratii si cu seful statului, avand cel putin pe moment interese comune: eliminarea lui Tariceanu din fruntea guvernului si din cea de presedinte al Partidului National Liberal, pe motiv ca el intretine conflictul din Alianta si ca ar avea in spate "grupuri de interese nelegitme" pe care le serveste.
Calin Popescu Tariceanu socoteste insa ca dupa aderarea de facto a Romaniei la Uniunea Europeana el se bucura de laurii acestei victorii si drept rasplata isi va incheia mandatul doar la alegerile din 2008. Dar calculele primului ministru nu iau in considerare nici strategiile lui Valeriu Stoica de schimbare a echilibrului in PNL, nici capacitatea de mare jucator a presedintelui Basescu, nici elementele recente ale istoriei postdecembriste. In 1999, dupa ce fostul premier Radu Vasile reusise sa inceapa negocierile de aderare cu UE, a fost schimbat fara probleme, cu sprijinul partidului care-l propulsase in functie. De data aceasta, ecuatia e mai complexa, dar rasturnarea fortelor in PNL pare tot mai posibila, iar in momentul in care liberalii pro-Tariceanu pierd majoritatea in partid, actualul premier isi va pierde si el functia.