Prin infiintarea Mitropoliei Clujului s-a deschis Cutia Pandorei. Ambitiile innabusite de ani buni si dorintele maraite pe la colturi incep acum sa fie clamate cu glas tare. Visul de marire al Arhiepiscopului Teodosie de Tomis acum incepe sa prinda aripi. Precedentul fiind creat, Inalt Prea Sfintia Sa vrea cu tot dinadinsul sa faca din Arhiepiscopia Tomisului, care cuprinde judetele Constanta si Tulcea, Mitropolia Dobrogei. Solutia este simpla. Se va infiinta la Tulcea episcopie, iar dumnealui, vladica, va avea, ca tot pastorul onorabil, doua episcopii adunate sub mitra si toiagul sau de mitropolit. Astfel, va mai avansa cu o treapta in dificilul drum catre jiltul patriarhal. Argumentele teologilor si intelighentiei constantene care au aderat trup si suflet la idee sunt legate de vechimea pastoratiei crestine in aceasta provincie, de increstinarea facuta pe aceste meleaguri de Sfantul Apostol Andrei, precum si de posibilitatile de a asigura o independenta economica stabila a noii mitropolii prin relatiile Inalt Prea Sfintitului in mediile politice si de afaceri de la malul marii si chiar la nivel mult mai inalt. Adeptii acestei miscari autonomiste nu tin cont de faptul ca, in cazul Mitropoliei Ardealului, era vorba de o suprafata de cel putin patru ori mai mare ca Dobrogea si o populatie de peste trei milioane de locuitori, care nu mai puteau fi administrate pastoral, misionar si caritativ de catre o singura mitropolie.
Votul favorabil acordat "secesiunii mitropolitane ardelene" de catre Teodosie Tomitanul reprezinta precedentul asteptat de multa vreme pentru punerea in fapt a ridicarii rangului arhiepiscopiei la cel de mitropolie, precum si iesirea de sub obladuirea canonica a Patriarhului Romaniei, care este si Mitropolit al Munteniei si Dobrogei. Scopul nedeclarat al acestei dorinte de marire este plasarea pe un loc eligibil la eventualele viitoare alegeri de patriarh.
Urmand exemplul Tomitanului, apar semnale de fum cu iz de secesiune si in linistita Mitropolie a Moldovei, pastorita de Inaltul Daniel. Aici, bucovinenii, avandu-l drept pastor pe Inaltul Pimen, profitand de eminenta retrocedare a padurilor bisericesti, gandesc sa nu mai imparta darul cu nimeni si sa-si declare autarhia desprinzandu-se de eparhia-muma si sa se proclame mitropolie de sine statatoare. E mult mai greu totusi sa faci mitropolie dintr-un singur judet, oricate traditii si monumente religioase ar avea acesta. Dar ispitele sunt mari. ßi dorintele de marire pe masura.