Este presedintele celui mai important partid din opozitie. Este un barbat elegant si, in general, se exprima civilizat. Isi doreste, fara falsa modestie, postul de premier, desi a ratat chiar si alegerile pentru Primaria Capitalei. Face declaratii care, citite, nu par a avea mari cusururi de logica.
Si totusi, domnul Mircea Geoana sufera de un handicap, practic, insurmontabil, fata de adversarii sai politici. Este vorba de lipsa sa de naturalete. Privit in timpul discursurilor sale, unele de-a dreptul fulminante, numarul unu din PSD creeaza senzatia ca interpreteaza un rol pentru care nu are talentul necesar. Si, ca un blestem, cu cat incearca sa fie mai convingator, efectul este cu atat mai dezastruos. Ca si cum o actrita specializata in roluri de telenovele ar fi distribuita intr-un rol al unei tragedii antice si se straduieste din rasputeri sa intre in rol. Privirile sale, care se doresc sincere, inflexiunile vocii, care se doresc cat mai expresive, nu conving pe nimeni, cred ca nici macar pe multi dintre membrii partidului, care se doreste a reprezenta interesele celor carora soarta nu le-a suras.
Daca la aceasta senzatie de falsitate se adauga nereusitele sale evidente in modul in care a gestionat partidul, conflictul sau cu domnul Iliescu, inca foarte iubit de nucleul dur al PSD, rezultatul este unul cel putin dezamagitor. A promis sa curete partidul de persoanele care i-au adus nedorita eticheta de "partid al coruptilor" si nu a reusit mai nimic, ba mai mult, pare a nu se mai bucura nici macar de amicitia figurilor luminoase din PSD. Mircea Geoana face mare caz de faptul ca grupul social-democrat are cel mai numeros grup parlamentar. O situatie care, desi reala, se refera la situatia voturilor din 2004, atunci cand multi romani au votat pentru atat de mult invocata stabilitate, care s-ar putea traduce prin dorinta celor de la putere sa nu fie deranjati din afacerile lor, mai mult sau mai putin legale. Acum insa, situatia s-a schimbat simtitor si majoritatea sondajelor demonstreaza ca partidul pastorit de Mircea Geoana a scazut simtitor in preferintele electoratului.
Scadere pricinuita, in buna parte, de prestatia liderului sau, care se dovedeste, din pacate pentru Domnia Sa, un actor ratat, distribuit intr-un rol care nu i se potriveste de nici un fel.