Pe nervii miilor de bolnavi de diabet care nu pot trai fara insulina. Pe nervii farmacistilor care au de ales: ori raman fara contracte cu statul, ori fac rost din pamant din iarba verde de insulina mai ales. Si asta pentru ca se tine cu dintii de pretul medicamentelor, ceea ce pentru cei cu venituri mici este ideal. Din pacate, daca nu se ajunge la o intelegere, nu va mai conta ca preturile sunt mici daca anumite medicamente nu se mai gasesc. Si daca unele dintre ele mai pot fi inlocuite de altele autohtone, nu la fel se pune problema cu insulina.

Problema este ca in situatii limita speram macar ca in spital oamenilor sa li se dea insulina. Ce se va intampla daca aceasta criza tine trei-patru luni? Se va epuiza si insulina din spitale si cea care a mai ramas stinghera prin farmacii. Deocamdata cei care si-au luat reteta pe insulina pentru 90 de zile mai inainte de inceperea crizei, cam acum doua saptamani, inca mai pot sta linistiti. Problema este de viata si de moarte pentru ceilalti carora tocmai acum li s-a terminat insulina si umblau pana mai ieri din usa in usa sa isi poata lua de undeva reteta. Se prea poate ca, de teama de a nu se trezi cu rezilierea contractelor pe motiv ca nu au, printre altele, insulina, deoarece depozitele raman surde la cererile farmacistilor, acestia sa gaseasca solutie de aprovizionare, macar cu cateva zeci de doze, prin tot felul de artificii.

Pana la urma, distribuitorii si importatorii se lupta pe bani cu Ministerul Sanatatii. Evident ca ar fi ideal ca lupta sa se incheie odata dar fara majorari uriase ale pretului medicamentelor. Trist este ca tot razboiul se poarta pe nervii unor oameni deja bolnavi. Oamenilor carora medicul le cere sa nu se enerveze. Cum sa nu o faca atunci cand sunt siliti sa parcurga kilometri din farmacie in farmacie pentru a gasi insulina? Si cu diabetul nu e de glumit.

Probabil ca cineva, acolo sus, la Bucuresti, este suficient de matur si cunoaste, speram, destul de bine cata insulina exista in tara, altfel, la un moment dat, cineva va plati cu viata razboiul pe bani declansat de distribuitori.