Scandalul stenogramelor scoate la lumina toata minciuna si mizeria care au domnit la sedintele Delegatiei Permanente a PSD.
Dupa o perioada in care au dezmintit ca acestea ar fi reale, liderii PSD, in frunte cu Miron Mitrea, admit ca o parte dintre discutiile prezente in stenograme au avut loc. Alti sefi ai fostului partid de guvernamant, printre care si Adrian Nastase, afirma ca stenogramele sunt de fapt compilatii ale unor discutii si ca in cadrul sedintelor nu s-au facut inregistrari. Numai ca, pe masura ce scandalul lua amploare, iar Rodica Stanoiu si Florin Georgescu au fost invitati la Parchet sa dea explicatii, cativa dintre lideri au avansat posibilitatea ca anumiti colegi de-ai lor sa fi inregistrat pe ascuns ce se discuta la sedinte.
Si acum vine bomba. „Mihai Eminescu“ sau „Sursa zero“, dupa cum s-a autointitulat persoana care a trimis presei anul trecut stenogramele, revine si spune ca are dovezi care atesta autenticitatea textelor. Intr-o scrisoare trimisa presei centrale, „Eminescu“ o avertizeaza/ameninta/santajeaza pe Dorina Mihailescu, fosta sefa a Departamentului pentru Analiza Institutionala (DAIS) de la Guvern, sa recunoasca faptul ca stenogramele sunt reale. In caz contrar, sursa ameninta ca va da publicitatii inregistrarile audio ale mai multor sedinte ale Delegatiei Permanente, care vor confirma autenticitatea stenogramelor.
Mai mult, potrivit aceleiasi surse, probele vor demonstra ca Nastase a mintit cand a spus ca sedintele nu erau inregistrate. „Eminescu“ sustine ca pe una dintre casete fostul lider al PSD o intreaba pe Mihailescu ce se va intampla cu inregistrarile.
Santajul lui „Mihai Eminescu“, care promite sa-si inchida gura daca Dorina Mihailescu se da singura in gat, duhneste la fel ca intregul scandal.
Poate ar trebui ca Parchetul sa se autosesizeze si sa dea de urma santajistului. Pana atunci insa, ramane lipsa de reactie a PSD. Daca stenogramele nu sunt reale, asa cum spun liderii sai, de ce PSD, cu imaginea din ce in ce mai deteriorata, nu-i da in judecata pentru calomnie pe cei care le-au publicat? Ar fi mult mai simplu decat sa se chinuiasca sa-si demonstreze nevinovatia.
In democratiile mai coapte, in care justitia functioneaza, nu se lanseaza mai intai acuzatiile si abia apoi se cauta probele. La fel, nu este treaba acuzatului sa-si demonstreze nevinovatia, ci a acuzatorului sa-i demonstreze vina. Acum, fara un „Eminescu“ la Parchet, Justitia nu poate demonstra nimic, la fel cum nici PSD nu poate dovedi ca stenogramele sunt false.