E foarte greu sa lucrezi cu oamenii, iar daca nu ai rabdare si diplomatie sau tupeu si perseverenta, dupa caz, nu rezisti in presa. Ii vad acum pe tinerii aspiranti la o cariera in jurnalism si ma gindesc cu groaza la ce se va alege de presa romaneasca, pentru ca nimic nu pare sa prevesteasca ceva bun.

In atitia ani de presa citi am reusit sa "acumulez", de cind am hotarit ca trebuie sa pasesc pe acest teren, am auzit si am vazut multe. Au fost zile in care m-am simtit mindra ca sint ziarista, dar si zile in care mi-am dorit sa fac orice altceva, numai presa nu. Una peste alta, anii au trecut si "microbul" din presa mi-a intrat cu totul in singe. Ceea ce li s-a intimplat si multor colegi de-ai mei. Dar nu tuturor.

Am discutat zilele trecute cu doi redactori sefi de la publicatii locale din tara si ambii s-au plins de acelasi lucru: nu reusesc sa-si innoiasca redactiile pentru ca tinerii absolventi de jurnalism nu au pic de stofa pentru aceasta meserie. Presa li se pare ceva incredibil de atractiv, dar munca de teren e sub demnitatea lor, iar tainele limbii romane probabil ca li s-au parut a fi mult prea greu de descifrat. In schimb au tupeu cit cuprinde.

Cum vor putea sa se descurce acesti tineri in presa e greu de prevazut. "Sursele" sint greu de racolat si la fel de greu de pastrat, daca nu mult mai greu. Si in acest domeniu orgoliile sint nemasurate si cu greu poti tine piept capriciilor celor de la care ar trebui sa poti obtine informatii. Nu putine sint cazurile in care sursele se transforma in adevarati dusmani ai organului de presa. Incep sa ridice pretentii, sa ameninte, sa ceara schimbarea redactorilor de pe domeniile respective si chiar sa ceara nominal anumiti ziaristi, ceea ce ridica un mare semn de intrebare vizavi de interesele acelor surse si sinceritatea lor, dar si vizavi de credibilitatea ziaristilor respectivi, care intra suspect de usor pe sub pielea surselor lor.

Una peste alta, ajungi sa suspectezi de chestiuni ascunse orice lauda si, in egala masura, orice critica ce vine din partea politicienilor, a oamenilor de afaceri sau oricaror altor persoane publice. Trebuie sa iei sub rezerva orice face nota discordanta cu ceea ce e "de notorietate". De aceea spun ca a fi ziarist adevarat presupune si altceva decit sa-ti apara semnatura pe un material. Trebuie sa te perceapa si cititorul ca pe un ziarist. Asta e cel mai greu in presa.