Asta-seara, de la 20.45, toata suflarea romaneasca va sta cu ochii atintiti spre Steaua. Nu spre biblica Stea calauzitoare a Magilor la Betleem, dar spre Steaua lui Gigi Becali, care, iata, dupa ce a trecut de Rapid si s-a calificat in semifinalele Cupei UEFA, a devenit Steaua tuturor romanilor (daca nu-i punem la socoteala pe dinamovisti!). Fata cu meciul Steaua-Middlesbrough, pana si Invierea lui Iisus, pe care o vom sarbatori duminica, pare sa fi palit (Doamne, iarta-mi vorba cu pacat!). De partea cealalta, englezii nu mai contenesc nici ei cu vociferarile belicoase, asigurandu-ne, aroganti, ca echipa lor e deja calificata in finala.
Ce resorturi launtrice ii imping pe oameni la atata patima, aducandu-i aproape in prag de razboi? Oameni ai competitiei, vesticii par sa fi impins in ultimul secol aceasta atitudine si mai spre Rasarit. "Challengeul", urmat, logic, de cautarea acerba a victoriei, a pozitiei de "Number 1", ca rost existential, a patruns in vremea din urma tot mai adanc in lumile din Est, ravasind indemnurile inteleptilor locului la contemplatie, la "multumirea cu putin" si impunand, tot mai insistent, modelul de viata occidental. O fi bine? O fi rau? Nu e nici locul, nici timpul sa speculam acum pe aceasta tema.
Sa constatam doar ca, odata cu instalarea si in Romania a principiilor societatii de consum, care au adus cu ele perceptia mult mai acuta a legilor competitiei, si atitudinea asaltatorilor de stadioane s-a schimbat. Din pacate, nu tocmai in bine! Neinstare sa fi inteles la timp rostul suporterului, diferenta dintre competitia constructiva si razboiul distrugator, microbistii romani se lasa prinsi in mrejele unei violente tot mai greu de controlat. De la statutul contemplativ al spectatorului la cel participativ-afectiv al suporterului, cei mai multi ajung sa se confunde cu eroii principali ai competitiei de pe teren, dar, neinstare sa priceapa adevarata valoare a acestei competitii, se transforma in razboinici de ocazie, brute agresive degeaba, de nici un folos echipei pe care o sustin, ba aducandu-i chiar mari prejudicii.
Sa speram ca asta-seara, "razboinicii", fie ei ai luminii sau ai intunericului, vor sta in banca lor, multumindu-se sa-si consume, la maximum de traire, statutul de suporter si atat. Iar la sfarsit, Steaua sa ne aduca tuturor bucuria de care, macar din cand in cand, avem atat de mult nevoie.