Pentru ca fodurile guvernamentale sa ajunga la primarii, este nevoie un document semnat de sefii judetului: presedinte de Consiliu Judetean si prefect. Pina in prezent, in urma unor astfel de cereri numai comunele conduse de primari liberali au primit bani fiind evitate cu obstinatie comunele ce si-au ales primari social-democrati. Din acest motiv, unii primari au inceput deja sa se mute politic la PNL renuntind la PSD-ul care i-a ajutat sa-si obtina mandatele. Reactia acestor dezertori politici este de inteles: au promis oamenilor ca rezolva unele probleme ale comunitatii si, cind chiar au vrut sa o faca, s-au pomenit lipsiti de fonduri. Batalia politica este foarte putin importanta intr-o comunitate mica, rurala, asa ca au schimbat fara jena si regret atit partidul cit si doctrina pentru a putea face ceva pentru alegatorii lor.
Bineinteles, aceeasi tactica, de a conditiona banii guvernamentali de schimbarea partidului, a folosit-o si PSD-ul, atunci cind a fost la putere. Problema este ca actualii aliati au dezavuat, la acea vreme, asemenea practici. Mai mult, desi au promis ca schimba total lucrurile, au respectat cu sfintenie schemele pesediste de epurare sau recrutare politica, aplicindu-le insa mult mai agresiv. Este absolut imposibil de priceput ce multumire are senatorul Tabuleac atunci cind lamureste in acest fel vreun primar sa schimbe tabara. Acel om nu devine nici mai bun si nici mai destept si nici mai liberal decit este, decit poate in imaginatia senatorului. Ceva mai discret, dar in esenta la fel a procedat si fostul deputat Mihai Balta pentru a racola din primarii liberali, mandatul trecut.
Problema este insa de o cu totul alta natura: presiunile facute de putere asupra politicienilor locali pentru a-i racola nu fac altceva decit sa nesocoteasca rezultatul alegerilor locale, cind oamenii au votat fie liberal fie social-democrat. Iar daca optiunile politice pot fi schimbate dupa cum sufla vintul puterii, atunci care mai este noima alegerilor in general si ce legatura poate avea toata mascarada asta cu democratia? Care mai sint valorile adevarate daca imediat ce se schimba puterea incepe si schimbarea sefilor institutiilor statului, indiferent daca sint buni profesionisti, doar pentru simplul motiv ca nu se afla in partidul care trebuie? PSD-istii or fi fost ei corupti, ticalosi si escroci dar in nici un caz toti si in nici un caz nu se poate arunca anatema asupra unui intreg partid numai pentru ca nu se mai afla la putere.
Din acest comportament reiese clar ca pina la coabitarea politica mai este cale lunga. Actualele partide, indiferent cum s-au succedat la putere, s-au dovedit incapabile sa coexiste si, mai ales, sa accepte rezultatele electorale date de noi, prin vot. Ce-i aia vot? Ce-i aia democratie?