Timp de circa trei luni de zile, atat romanii, cat si strainii au luat cu asalt litoralul romanesc, in ciuda faptului ca tarifele oferite de hotelieri au luat proportii astronomice, iar magazinele au fost bogate in oferte care mai de care mai piperate. Astfel, contrar faptului ca turistii au platit in aceasta vara, si inca mai platesc, inzecit pana la finalul lunii august, fata de cat fac toate serviciile prestate de hotelieri, oamenii au luat cu asalt litoralul. Bucuria cea mai mare au avut-o prestatorii de servicii de la malul marii, care, desi au avut putin de oferit, au vazut cum li se umplu peste noapte conturile din buzunarele turistilor care nu au avut incotro si au fost nevoiti sa dea cat nu face pe aproape orice. Pana si o sticla de apa, de suc sau un joc pe plaja a costat in aceasta vara cu mult peste pretul real.

Chiar si asa oamenii au venit buluc la mare in acest an si chiar in plin sezon, iar multi romani inca mai iau cu asalt agentiile de turism pentru un sejur la malul Marii Negre in luna septembrie. Faptul ca la ora actuala agentiile de turism sunt pline ochi de romani care vor sa bage piciorul in mare in luna septembrie nu ne indica neaparat faptul ca litoralul romanesc este atat de atragator incat nimeni sa nu se mai poata dezlipi de el, ci pentru ca in septembrie preturile scad brusc, chiar de trei, patru ori fata de cele din plin sezon, un motiv in plus sa vezi marea la inceput de toamna.

Chiar daca am vrea sa spunem ca trecerea sezonului estival determina intrarea la apa a preturilor, de fapt cheltuielile unui turist aflat la mare in luna septembrie ar cam corespunde, de fapt, cu pretul real pe care ar trebui sa-l plateasca orice turist aflat in concediu pe litoralul romanesc, chiar si in plin sezon. Si asta pentru ca abia preturile pe care le percep hotelierii in luna septembrie, pentru un sejur la mare, indiferent de statiune, corespund, din pacate, valorii reale a serviciilor pe care le presteaza. Abia in prima luna de toamna turistii pot spune ca au achitat exact "cat face" pe cazarea la un anumit hotel sau pe mancarea de la restaurant sau chiar din magazine. Din pacate, in Romania de astazi inca trebuie sa se ia pielea de pe om pentru ca anumiti agenti economici sa se poata imbogati peste noapte sau macar sa-si scoata, intr-un termen scurt, banii pentru tot anul. Si toate acestea pe spatele turistului, care pleaca in concediu cateva zile si se intoarce cu buzunarele goale sau chiar cu un credit pe cap pentru care va avea de platit un an intreg, daca si-a permis sa mearga o saptamana la mare pe litoralul romanesc...