In momentul in care au aparut primele asistente maternale eram redactor pe domeniul "protectia copilului" si intamplarea a facut sa urmaresc indeaproape acest subiect, al "mamelor de profesie". M-am bucurat cand am aflat ca se desfiinteaza centrele de plasament si copiii vor fi plasati in familii pentru ca am crezut ca le va fi mai bine. Si multora dintre ei le este mai bine.

Am vizitat acasa la ei cativa asistenti maternali si am vazut ca micutilor li se oferea un alt stil de viata. M-a impresionat in mod deosebit situatia unui baietel de 8 luni a carui fotografie o vazusem intr-un album cu poze ale copiilor adoptabili. Nimeni nu il dorea pe acest copil pentru ca era un cadavru ambulant: slab de i se ghicea scheletul sub piele (cred ca mai am si acum fotografia lui pe undeva), capul mare si ochii imensi. A fost dat unui asistent maternal, o doamna din Tiglina I, si, dupa 6 luni, copilul a devenit o splendoare de baiat si urma sa fie adoptat de cineva din strainatate. Asistentul maternal era mama a trei copii, din care un baiat care era deja la casa lui si o fata studenta. Plangea cand ne povestea ca va trebui sa-l dea pe cel mic, desi cele 6 luni trecusera foarte greu pentru toata familia dansei din cauza problemelor avute cu baietelul, dar si cu vecinii, care nu intelegeau ca nu trebuie sa-si alunge copiii de langa "orfanul sidos". Nu voiau sa inteleaga ca baietelul era perfect sanatos, doar ca nu fusese ingrijit si iubit in primele luni dupa nastere. Acel asistent maternal, acea DOAMNA, merita sa i se spuna mama de profesie, pentru ca era MAMA si era o profesionista.

Au trecut anii si multe persoane au inteles ca profesia de asistent maternal este una foarte profitabila: salariu, vechime in munca, pachete, concedii... si toate pentru a creste inca un copil pe langa cei proprii. Asa a ajuns sa se faca trafic de influenta si sa se dea spagi imense pentru obtinerea unui astfel de post. Asa s-a ajuns sa devina "mame de profesie" si niste nemernice care nu sunt in stare sa-si creasca proprii copii.

Daca celor din sistemul de protectie li se va parea cumva ca exagerez si vor indrazni sa ma acuze ca folosesc expresii prea dure si nu am dovezi, le spun ca am cazuri concrete de "mame" aflate pe statul lor de plata al caror dosar este incomplet: nu scrie acolo ca le-a murit un bebelus pe care nu l-au ingrijit cum trebuie sau care au copii adolescenti dependenti de alcool, care dorm in scara blocului.

Bomba a explodat la Bistrita, dar e amorsata peste tot in tara, iar Galatiul nu face exceptie.