Prevenirea costa mai scump decit tratarea unei boli. Pe baza acestui adevar arhicunoscut actualul ministrul al Sanatatii a anuntat anul trecut ca va demara in forta primul si cel mai amplu program de monitorizare a starii de sanatate a populatiei. Asta deoarece ministrul, pe baza datelor obtinute din teritoriu, a ajuns la concluzia ca majoritatea romanilor merge la doctor cind este deja prea tirziu sau cind are nevoie de operatii, ori de alt fel de tratamente costisitoare.

Programul cu pricina inca nu s-a pus in aplicare, cu toate ca ministrul prevazuse si sanctiuni pentru romanii care nu se vor duce periodic la control. Asta ar fi insemnat ca putea sa le impute spitalizarea ce ar fi survenit in lipsa controlului medical care ar fi descoperit in faza incipienta boala si tratarea ar fi costat mai putin.

Pe linga faptul ca acest program inca nu are baza materiala necesara, ministerul de resort ignora faptul ca, in ciuda numeroaselor reforme prin care a trecut sistemul sanitar, coada la medic nu a iesit niciodata din moda, ca sa zicem asa.

E bine sa te duci la doctor cind simti ca nu e ceva in regula cu sanatatea ta, dar practic e mai greu de facut pentru ca orice vizita la medic inseamna timp pierdut. Apoi, dupa consultatia cu pricina, mai ai din nou timp de pierdut la coada la medicul de specialitate sau la analize, ori alte investigatii care ti se recomanda.

Si asa, in loc sa acuze intreaga Romanie de neglijenta, ministerul care ne apara sanatatea ar trebui sa se uite mai bine in propria curte, pentru ca nu toti romanii au bani de mers la cabinete particulare, la care timpul de asteptare este sensibil redus.

Nici daca ajungi la spital direct, deoarece deja esti intr-o faza critica a bolii, nimeni nu-ti garanteaza lipsa pierderii timpului. Exceptie fac acele cazuri in care ajungi la spital aproape mort. In rest astepti pina ajunge vreun medic de specialitate la urgenta. Asta pentru ca la anumite specializari sint prea putini medici, iar la acelea la care sint mai multi astepti pentru ca toti au treaba. Mai astepti pina cind treci de tot procesul birocratic al internarii. Si tot asa.

Si atunci cum sa te duci periodic la medic?

-Guvernele trec, ministrii se schimba, reformele se duc si vin. Dar coada la medic supravietuieste si taie orice chef celor care poate ar vrea sa se ingrijeasca periodic de propria sanatate.