De parca nu aveam destule bube pe capetele noastre amarate, vestea despre cumplitul asasinat comis de catre Luminita Zamfira Solcan a cazut ca un trasnet. A fost, daca vreti, „bomboana pe coliva“ de care nu aveam, sub nici o forma, nevoie.
Dupa ce am impanzit Europa cu cersetori si suti, am reusit sa atragem, pentru a cata oara?, atentia asupra noastra. Si in nici un caz la modul laudativ. Cu alte cuvinte, ne-am facut, din nou, de rasul, sau, mai corect, de plansul unei comunitati care si asa ne priveste cu ochi rai. Am auzit, de-a lungul timpului, tot soiul de declaratii in care conationali de-ai nostri marturiseau ca, atunci cand erau intrebati despre tara din care provin, evitau sa recunoasca faptul ca sunt romani. Acum au, din pacate, un motiv in plus. A ucide o figura marcanta a ecumenismului european, chiar daca vine din partea unei persoane cu probleme psihice grave, reprezinta o cumplita pata pe fata unui popor care se doreste a fi, cel putin in declaratii, tolerant.
Spre rusinea noastra, toleranta este ceea ce ne lipseste aproape in totalitate. Nu avem, din pacate, nici un soi de intelegere fata de cei care sunt mai slabi decat noi. Daca vreti, chiar si modul in care se manifesta posesorii unor masini puternice, cei care nu se sfiesc sa „bage in sant“ batranele Dacii care nu se retrag la timp din calea bolizilor cu mult mai multi cai putere.
Gestul Luminitei Solcan vine sa se adauge intr-un soi de memorial al rusinii. Indiferent daca tanara femeie va fi gasita lipsita de discernamant, gestul ei criminal va arunca o imensa pata de rusine asupra „eternei si fascinantei Romanii“. O pata de care nu aveam catusi de putin nevoie acum. De fapt, toti acesti nenorociti care comit fapte cumplite prin lumea larga nu fac decat sa ne adanceasca intr-o nemeritata stare de popor primitiv, gata sa scoata cutitul pentru orice nedreptate, reala sau doar inchipuita.
Nu stim care va fi decizia autoritatilor din Franta in ceea ce o priveste pe Luminita Solcan. Sigur este ca, din pricina gestului ei necugetat, avem ocazia sa vedem, din nou, luminita de la capatul rusinii.