Viata se manifesta asemeni unui tsunami care loveste pe oricine, nediscriminatoriu, afectindu-i deopotriva pe saraci si bogati. Unii sint insa mai favorizati decit altii, astfel ca cei pe care valul ii loveste cel mai tare sufera in timp transformari ireversibile de comportament, si nu numai. Cei mai susceptibili la aceasta "modelare" sint copiii, al caror subconstient ramine marcat pina la sfirsitul vietii de toate evenimentele care se petrec de-a lungul ei, dar in special de cele negative.

Este greu sa vezi un micut pe treptele judecatoriei, transformat peste noapte in subiect de negociere intre parinti, care il tranzactioneaza ca la piata. Cel mai greu le vine insa adolescentilor care provin din familii dezorganizate, care nu intrevad alta cale de urmat decit pe cea infractionala.

Tot soiul de persoane neavizate isi dau cu parerea despre libertatea de a alege si alte notiuni asemanatoare in cazul acestor copii, care probabil nu vor ajunge sa inteleaga niciodata sensul acestui cuvint. Pai cum sa vorbesti tu de libertate, in oricare dintre formele in care se manifesta ea, cind copiii acestia nu au exersat in scurta lor existenta decit furturile din posete sau vinzarea de bunuri contrafacute? E suficient sa smulga un lantisor de la gitul cuiva si viata lor s-a incheiat inainte de a incepe.

La ce pedepse se dau pentru tilharie, nu se mai poate vorbi de termeni precum reabilitare. Perioada petrecuta in spatele gratiilor este folosita la maxim de acesti adolescenti pentru a-si completa pregatirea infractionala. In aceste conditii pentru ce se mai face atit tam-tam pe subiectul reintegrarii tinerilor infractori in societate, avind in vedere ca rezultatele in acest sector sint aproape nule?

Cu totul alta este discutia cind vorbim despre reintegrarea infractorilor in devenire in cazurile in care sanctiunile penale nu vizeaza incarcerarea infractorilor. De fapt procentul de reabilitare este in acest caz de aproape 100%, cel putin in Galati. Asa stind lucrurile mingea se afla in curtea magistratilor, care poate ar trebui sa puna un mai mare accent, acolo unde este posibil, pe aplicarea unor pedepse neprivative de libertate.

Prea multi tineri sint aruncati in puscarie pentru fapte minore, ajungind ulterior sa ingroase rindul infractorilor, si nicidecum sa se reabiliteze, asa cum foarte frumos reiese din expunerile teoretice ale "specialistilor" in domeniu.