Marti, 31 ianuarie 2006, mai spre seara. In spatiul mediatic romanesc e liniste. Ultimul scandal Tariceanu - Macovei - Patriciu s-a stins. Inainte chiar de a izbucni in valvatai. Presedintele n-a facut nici o declaratie tulburatoare. Nici macar n-a aparut in public intr-o tinuta menita a face camerele de luat vederi sa se frece la ochi de uimire. La PSD e liniste. Poate linistea dinaintea furtunii. Sau poate linistea de dupa furtuna.

In aceasta acalmie dezastruoasa pentru presa, acalmie pe care gazetarul Caragiale o poreclea mare moarta, se incheie sedinta BPN al Partidului Democrat. O sedinta de rutina, ce nu starneste prea mare interes in randurile gazetarilor. Presedintele PD, Emil Boc, iese la conferinta de presa. Si asta nu provoaca nici o emotie. La finele tuturor sedintelor BPN, apare in fata presei Emil Boc. Care insiruie cunoscutele clisee.

De la primele cuvinte, gazetarii prezenti in sala tresar. Flacara exploziei mediatice a pornit-o, implacabila, spre depozitul de trotil al senzationalului.

Vine explozia!

Emil Boc anunta ca BPN a adoptat in unanimitate Documentul fuziunii dintre PNL-PD intr-o noua formatiune politica: Partidul Dreptate si Adevar (PNL-PD). Sunt incluse in document si alte elemente ale fuziunii: calendarul pana in 15 iulie 2006, data Congresului extraordinar de infiintare a noului partid, criteriul fuziunii (al paritatii), orientarea programatica (a PD, populara).

E o lovitura mediatica maiastra - isi spun jurnalistii prezenti. Conducerile celor doua partide s-au intalnit si au negociat in cel mai mare secret Documentul. Furiosi ca n-au avut nici o informatie despre aceste intalniri, directorii din redactii ii iau la rost pe gazetarii acreditati pe langa PD. Cum dracu de au reusit sa nu transpire nimic! Exclamatie pornind nu numai de la stiinta presei de a afla totul, dar si de la disponibilitatea politicienilor romani de a nu-si tine gura.

Pentru directorii din redactii, scenariul e limpede. Nici nu va apuca Emil Boc sa-si incheie discursul, ca presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, va si iesi in fata presei pentru a declara, la randu-i, ca organul de conducere al PNL s-a reunit si el si a decis numele noului partid (tot Partidul DA), criteriul (paritatea) si orientarea (populara).

Cei acreditati pe langa PNL dau fuga la lideri. Care se afla undeva, la munte. Aici, stupoare. N-a avut loc nici o sedinta a conducerii pe tema fuziunii. Mai mult, liderii PNL isi exprima surprinderea: nu stiu nimic de hotararea DA. Calin Popescu Tariceanu isi arata nu numai surprinderea, dar si nemultumirea pentru ca PNL n-a fost contactat. Cat despre celelalte elemente ale fuziunii, Calin Popescu Tariceanu are serioase obiectii. Si in privinta denumirii noului partid, si in privinta orientarii catre Populari.

Gestul PD e o ciudatenie. Intr-o lume politica normala. Nu insa si in lumea politica romaneasca.