Apropierea datei cand expira mandatul actualului sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, a devenit un subiect international de presa. Ca si in cazul fostului ministru al Justititiei, Monica Macovei, au fost mobilizate toate cercurile de influenta pentru a demonstra ca Daniel Morar trebuie sa ramana pe post. In loc sa se vorbeasca despre o posibila nominalizare a altei persoane pentru functia de sef al DNA, se induce ideea inlocuirii lui Morar, ca si cum acesta a calcat pe bec.
O publicatie serioasa, The Economist, triteaza de-a dreptul pompos: "Daniel Morar, un cruciat anti-coruptie, in fata demiterii, intr-o societate in care coruptia nu inseamna dezonoare". Comunitatea internationala afla astfel ca in Romania s-ar pune la cale o alungare rusinoasa a unui incoruptibil de la carma institutiei care se lupta cu coruptia. Ori, cum spuneam, avem de-a face cu o expirare de mandat si nu cu o demitere propriu-zisa.
In lobby-ul pus la cale probabil de aceleasi forte care au folosit aceeasi strategie si in cazul Monicai Macovei, se merge pana acolo incat se rastalmacesc opinii ale unor oficiali ai Comisiei Europene. Se vorbeste despre o ingrijorare a acestor oficiali care, vezi Doamne, vad in neacordarea unui nou mandat la sefia DNA pentru Daniel Morar o renuntare la lupta anticoruptie. De fapt, acesti oficial spun un lucru extrem de simplu si de bun simt: expirarea mandatului lui Daniel Morar este o piatra de incercare pe guvernantii de la Bucuresti, in sensul ca oricine va fi numit la carma DNA trebuie sa fie tot o persoana intransigenta, decisa sa aplice legea pentru curatirea mediului de afaceri si a celui politic din aceasta tara balcanica.
Este clar ca avem de-a face cu un lobby bine intentionat dar prost directionat, daca nu partizan, subiectiv sau de-a dreptul insidios. Evident, dupa ce sunt scoase cu forcepsul opinii favorabile lui Daniel Morar, se bate toba pe tema ingijorarii mondiale privind sfarsitul luptei aniticoruptie in Romania. Acest mod de a prezenta lucrurile este departe de ceea ce se numeste o buna informare a cetatenilor. In fond, aproape cu bunastiinta, se lucreaza la macularea imaginii acestei tarisoare, imagine si asa destul de sifonata.